CHARLOTTE GAINSBOURG – JAWHAR
april 25, 2018 - 7:30 pm
Botanique, Koningstraat 236, 1210 Sint-Joost-Ten-Node

Charlotte Gainsbourg – zangeres, actrice en dochter van – bevestigt haar komst naar Les Nuits 2018. Ze stelt bij ons haar meest recente album “Rest” voor, waarop ze volgens unaniem lovende critici elegant synthpop verkent en, na de dood van haar halfzus, zowel op intieme als op grootse wijze rouwt. Het is Gainsbourgs meest persoonlijke en waarschijnlijk ook beste album tot op heden; een indrukwekkend tweetalig schouwspel met bijdrages van Paul McCartneyDaft Punk’s Guy-Manuel de Homem-Christoen vooral SebastiAn.

De voorbije decennia groeide de Française uit tot een van haar land’s belangrijkste culturele exportproducten. 21 jaar geleden debuteerde ze aan de zijde van haar vader met “Lemon Incest”, terwijl ze een succesvolle en gevierde carrière als actrice startte. Mijlpalen in het oeuvre van Gainsbourg zijn onder meer haar bekroonde werk met Lars Von Trier en het gracieuze popmeesterwerk “IRM”.

Als zoon van een leerkracht Arabische literatuur en theatergekke vader groeide Jawhar in Tunis op met een voorliefde voor alles wat cultuur is. Die liefde bracht hem op twintigjarige leeftijd, terwijl hij ondertussen in Lille gevestigd was, bij poëzie van William Blake en Emily Dickinson, én de uitzonderlijke folk van Nick Drake. Daardoor geïnspireerd begon hij zijn muzikale carrière, steevast gesteund door de Franstalige pers.

Volgend jaar verschijnt “Winrah Marah”, de tweede plaat van Jawhar, waarop hij exclusief in het Arabischzingt over de Arabische Lente en gelijkaardige recente gebeurtenissen.