MÉLISSA LAVEAUX – MIDGET!
april 26, 2018 - 7:30 pm
Botanique, Koningstraat 236, 1210 Sint-Joost-Ten-Node

Mélissa Laveaux, Haïtiaanse uit de diaspora, zoekt op haar nieuwe album “Radyo Siwèl” naar haar roots en duikt daarvoor in de Haïtiaanse folk. Zo is haar derde werk, volledig gezongen in het Creools, tegelijk een ethnomusicologisch en een artistiek hoogstandje.

De 33-jarige muzikant gaat in het bijzonder aan de slag met nummers uit de periode van de Amerikaanse bezetting (1915 tot 1934) die deel zijn gaan uitmaken van het lands culturele patrimonium. Die invloeden worden aangevuld met streepjes afrobeatindierockvoodoovibes en krijgen brio dankzij Melissa’s heerlijk rauwe stem.

Bijzondere artieste én bewonderenswaardige weldoener; een deel van de opbrengsten van “Radyo Siwèl” gaat naar Haïtiaanse vrouwen die muziek maken.

Op ‘Ferme tes jolis cieux’, het derde album van Midget!, gaan gitarist Mocke en zangeres Claire Vailler op ontdekking in de ontoegankelijke ruimtes van hun innerlijkheid. Ze doen dit op tijdloze en subtiele wijze, en vormen zo hun eigen microsymfonie waarbij elke klank zorgvuldig gekozen wordt.

Al sinds 2009 creëren ze samen een nieuw geluid dat elke muzikale classificering overstijgt, en worden ze een van de meest emblematische duo’s van het Franse avontuurlijke chanson genoemd. Na elk even hun eigen weg uit te zijn gegaan, hebben ze elkaar meer dan tevoren teruggevonden én komen ze naar de Bota.

Photocredit: romainstarosstaropoli