Projectomschrijving

BIRTH OF JOY – Hyper Focus  (Glitterhouse Records)

Wie enige interesse heeft in vette 70’s psychedelische rock zal ongetwijfeld wel al de namen hebben gehoord van dit Nederlandse drietal. Even groot is de kans dat hij of zij hun reeds heeft gezien, want Birth Of Joy heeft het klaar gespeeld om zo’n 450 shows op drie jaar te spelen. Een beetje overal, zelfs in Afrika.

Blijkbaar schiet er ook nog genoeg tijd over om songs neer te pennen en die in de studio te gaan opnemen. En ook dat aan een razendsnel tempo, want als je twee live-albums mag meerekenen dan is Hyper Focus hun zesde wapenfeit.

Grappig is wel dat de prietpraat in de promo (promo is altijd prietpraat) je wil doen geloven dat deze Nederlanders er alles aan doen om niet retro te klinken en daarin glansrijk slagen. Goed geprobeerd, en hiermee hebben de promojongens waarschijnlijk een paar gulden meer (oeps euro’s) op zak, maar als er één reden is om deze release van Birth Of Joy uit je lader te gooien dan is het wel dat gepikt retrogeluid dat op je heupen werkt.

De gitaarriffs zijn inderdaad van hetzelfde vetgehalte als die van Jimmy Page of Wayne Kramer, maar ze klinken ook iets te veel als een kopie ervan. Een band die dweept met zijn idolen, of met zijn geliefde sound, en daar een psychedelische geluidsbrij voor liefhebbers uit brouwt.

Songs die ook niet echt in je hoofd blijven hangen, ook al zorgen ze wel voor adrenaline. Gelukkig is er genoeg variatie aanwezig, hoewel de zijsprongetjes naar de foute 70’s-metal niet noodzakelijk waren.

Hyper Focus is zeker geen slechte plaat en wie alleen maar retro psychedelische rock in de trend van Cream of MC5 op zijn draaitafel wil, zal dit waarschijnlijk nog het einde vinden ook. Maar wij hadden het toch moeilijk om de volle 50 minuten geconcentreerd te blijven.

DIDIER BECU

Facebook