Projectomschrijving

DEAD NEANDERTHALS – Live At Roadburn 2016 (Roadburn)

Het duo Dead Neanderthals uit Nijmegen, bestaande uit saxofonist Otto Kokke en drummer René Aquarius, timmert al sinds 2012 aan de weg. Dat doet het duo steevast op een eigenwijze manier, waarbij ze muzikale grenzen of hooggespannen verwachtingen aan hun laars lappen. Ze begonnen met een paar grindjazzcd’tjes, waarna loodzware drones de grind kwamen vervangen. In plaats van korte knallers werden de songs lang uitgesponnen, bezwerende lappen muziek waar onder de drones steevast wat jazz bleef hangen.

Beiden zuigen invloeden van overal op, en spelen bovendien in nog een rist andere bands. Kokke zit ook nog bij Fantoom, DNMF (Dead Neanderthals samen met Machinefabriek), Mannheim (of MNHM, nieuwe plaat in mei op Consouling Sounds), Krishna (Dead Neanderthals met Drvg Cvltvre, prachtplaat op Silken Tofu) en Fantoom (Dirk Series, Martina Verhoeven en Dead Neanderthals).

René Aquarius heeft net een excellente soloplaat uit (‘Blight’, op Utech), speelt bij Fantoom, DNFM, Dossier Negro, Generation Doom, DungeönHammer, Petrifier, Sneezing Pus, Dystopian Architect, Celestial Bodies en in het trio Dikeman, Serries, Aquarius. Zelf noemt Aquarius het een ongezonde obsessie met grindcore, experimentele muziek, soundscapes en vooral de drums.

Roadburn, het festival in Tilburg dat voornamelijk grossiert in alles wat ruikt naar stoner, sludge en doom, programmeert tussen de vele loodzware herrie, graag een paar avontuurlijke bands. In 2016 mocht Dead Neanderthals aantreden in het lokale zaaltje Cul De Sac. En wat doe je dan met de fascinatie voor grindcore of de muziek die centraal staat op het festival? Niets van aantrekken natuurlijk. Dead Neanderhals koos ervoor om een snoeiharde set free jazz neer te zetten. Eén lang stuk van vijfentwintig minuten waarin Kokke als een gek zijn saxofoon laat toeteren en Aquarius drumpatronen neerlegt die inventief en repetitief tegelijk zijn. En zo hoort het. Buiten de lijntjes kleuren, opvallen en nog ijzersterk uit de hoek komen ook. Met een beetje geluk krijgt u de cassette nog te pakken. Digitaal eindeloos te verkrijgen of kijken naar het gebeuren op één van de onderstaande filmpjes.

Copyright foto: Eric Luyten

PATRICK BRUNEEL

Dead Neanderthals Facebook

Dead Neanderthals Website

René Aquarius Website

Dead Neanderthals Bandcamp