Projectomschrijving

Buiten het feit dat onder andere Carole King en Willem Vermandere er dan een jaartje bij zullen doen, verschijnt ook het langverwachte nieuwe album van Franz Ferdinand op vrijdag 9 februari. Samen met nieuwe toetsenist Julian Corrie werkten ze zo’n zeven maanden aan hun nieuwe plaat Always Ascending. Wie een kaartje kon bemachtigen voor het uitverkochte optreden in The Flame tijdens De Warmste Week heeft al kunnen proeven van een aantal nieuwe nummers. Voor de fans die naast een kaartje grepen is er een herkansing op 28 februari in Vorst Nationaal! Wij spraken voor hun optreden in The Flame met bassist van het eerste uur Bob Hardy en ‘nieuweling’ Julian Corrie.

Proficiat met jullie vijfde studioalbum Always Ascending dat wat elektronischer klinkt dan de andere albums. Kunnen we spreken van een nieuwe start?
Misschien wel, de plaat klinkt inderdaad wel anders dan de vorige platen maar we wilden altijd al wel (elektronische) dansmuziek maken. Ditmaal is dit onder invloed van onze nieuwe keyboardspeler Julian Corrie inderdaad wel overduidelijk aanwezig. We wilden met de plaat ook een beetje de ‘sound of the future’ creëren.

Dus Julian Corrie is de ‘schuldige’?
Ja, eigenlijk wel. We hadden voordien al wat demo’s opgenomen zoals bijvoorbeeld Lois Lane die heel gitaargericht klonk. Met de komst van Julian is dat nummer geëvolueerd naar een meer elektronischere versie en zo is het met veel nummers gegaan.

Ondertussen speelt ook ‘Glasgow rockstar’ Dino Bardot bij jullie, was hij er ook al bij tijdens de opnames van de nieuwe plaat?
Nee, Dino Bardot is er later bij gekomen. Hij is een vriend van ons in Glasgow en speelde onder andere bij The 1990’s. Sinds de start van onze nieuwe tournee in april speelt hij bij ons.

Hoe kwamen jullie bij de Franse topproducer Philippe Zdar terecht?
We hadden hem al een hele tijd in het oog en waren echt onder de indruk van zijn basgeluid en zijn werk met de Beastie Boys, Phoenix en Cat Power maar het lukte ons maar niet om hem te strikken. Deze keer is het ons eindelijk gelukt en reageerde hij vrij snel op onze demo’s!

Klopt het dat jullie zeven maanden hebben gewerkt aan de nieuwe plaat?
Absoluut, van augustus 2016 tot februari 2017 trokken we elke week van maandag tot vrijdag naar een studio in Schotland. Doordat we lange tijd repeteerden kon Julian zich goed inwerken en konden we ook de nieuwe nummers goed inspelen. Na zeven maanden voelde het alsof we al jaren samen speelden.

Nadien begonnen jullie pas echt met opnemen?
Ja, we namen het album eerst drie weken op in Londen en werkten nadien het album af gedurende twee weken in Parijs. Philippe Zdar was de hele tijd aanwezig en triggerde ons met zijn aanstekelijk enthousiasme zodat we het beste uit onszelf haalden. Dat hoor je volgens ons ook op het album, het was hard werken maar wel erg fijn om te doen op deze manier.

Wie koos de naam Always Ascending?
We hadden niet echt een naam voor het album waardoor we kozen voor de titel van een song uit het album.

Speelden jullie al veel nieuwe nummers live?
Ja, we hebben sinds de start van onze tournee in april toch al acht nummers uit het nieuwe album live gespeeld en speelden elke avond een vijftal nieuwe nummers.

En…, gesmaakt door het publiek?
Zeker en vast, ook bij de nieuwe nummers ging het publiek regelmatig uit hun dak, fantastisch!

Welke muziek beluisteren jullie op dit moment?
Julian Corrie: We waren onlangs in een platenwinkel en ik kocht het nieuwe album van Daphni , een project van de Canadese producer Caribou. Het is ‘dancefloor music’ en daar hou ik wel van.
Bob Hardy: Ik luister graag naar indierock en luisterde onlangs nog naar Guided by Voices, maar ik luister ook graag naar andere muziek zoals de Amerikaanse singer-songwriter Damien Jurado. Dat is wat anders dan wat wij doen maar dat geeft me wat rust tussendoor.

Wat is volgens jullie essentieel als je als beginnende muzikant in een groep gaat spelen?
Bob Hardy: Zorg ervoor dat je speelt met muzikanten waar je een goede band mee hebt, anders werkt het na verloop van tijd toch niet.
Julian Corrie: Tenacity is altijd super belangrijk, blijven doorgaan, nooit opgeven!

Bedankt voor dit zeer fijn gesprek en veel succes tijdens het vervolg van de tournee!

Bart Van den Bosch