Projectomschrijving

Volgend jaar, en dat klinkt al lang niet veraf meer, is er op 20 januari in Gent de eerste editie van Winterfest. Naast bijv. The Alarm of ex-Kraftwerker Wolfgang Flür kun je er ook een hele resem gothicbands ontdekken. Een van de beste komt uit ons land, uit (tja) Limburg: Ground Nero.

Hallo, ik denk dat niet veel mensen het antwoord weten, maar waar komt die naam Ground Nero vandaan?
Ground Nero is zoals verwacht een woordspeling op Ground Zero, maar er zit meer achter. Het Nero, het zwarte, dat al sinds onze jeugd in onze muziek zit, waar we zelf altijd naar geluisterd hebben, en waar we ook sinds de jaren 80, toen we ook al in “zwarte bands” speelden, nu nog steeds voor staan.

Jullie zijn van Limburg, en ik denk dat ik het ondertussen aan iedere Limburgse band heb gevraagd, maar hoe verklaar je dat dit de Belgische provincie bij uitstek is voor zwartgallige geluiden.
Daar komt de tweede verwijzing vandaan: de zwarte grond, waar we zijn opgegroeid, en die in “onze” jaren 80 ons heeft gevormd en waar er toen, vergelijkbaar met het “gloomy” Manchester van die tijd, ook bij ons veel werkloosheid en weinig optimisme te vinden was. Het was de ideale voedingsbodem voor de cold- en dark wave, die we vandaag nog steeds als onze dna beschouwen.

Ik zeg zwartgallig, maar vinden jullie dat zelf ook?
Ja, maar er is een tweede dimensie, nl. die van troost, want dat was toen ook hetgeen wij in onze muziek vonden. En het is wat we vandaag met onze songs aan ons publiek willen bieden, aan mensen die het moeilijk hebben, om welke reden dan ook.

Als ik het goed heb begrepen bestaat Ground Nero sinds 2015. Op zo’n korte tijd hebben jullie heel wat kunnen bereiken, en laat ons eerlijk zijn, bijna alles zelf. Hard labeur, maar het loont?
Ja, we werken hard. Maar omdat het onze passie is, is het eigenlijk geen labeur. We hebben de eerste ep zo vlug mogelijk uitgebracht om in de scène te testen of ons werk goed aankomt. Dat is beter gelukt dan verwacht.

Laten we een kat een kat noemen, bands die voor de zwarte scène kiezen, krijgen geen cadeaus van de pers. Irriteert dit jullie of maakt het jullie net sterker?
Wij wisten, dat we in een niche zouden zitten, maar wel, voor ons althans, de juiste. Een scène van echte muziekliefhebbers, die haar bands nog ondersteunt, die hun platen en cd’s koopt en naar hun concerten komt, zij het dan in kleinere volumes. Kwaliteit boven kwantiteit. Dat geldt ook voor de pers. Als je je als journalist beperkt tot wat er in de Carrefour gedraaid wordt, dan heb je daarmee jouw horizon bepaald, en zegt dat iets over jou als journalist. En inderdaad, je zal ons niet vlug op de mainstream radiozenders in België horen, maar des te meer op de scène-zenders over heel de wereld. En daar zitten onze fans.

Toen jullie ep uitkwam had die ook bijzonder veel bijval in het buitenland. Ik neem aan dat jullie daar niet op gegokt hadden. Hoe zit het eigenlijk met Ground Nero en het buitenland?
Gegokt niet, maar we hebben die ep wel bewust zo vlug mogelijk uitgebracht om ons werk in de scène, verspreid over heel de wereld, te testen. En inderdaad, we hebben heel veel lof ontvangen, zijn erg veel gedraaid door tal van bekende scènezenders. Dat heeft ons ook enorm gemotiveerd om de ingeslagen weg verder te volgen. We hebben nu inmiddels een goede fanbase in tal van Europese en niet-Europese landen en hopen dat we met ons toekomstig werk dat kunnen uitbouwen.

De referenties zijn sowieso echt eighties getint. Wie zijn jullie grote voorbeelden?
Ja dat klopt en het is ook, zoals gezegd, onze DNA. Onze grote voorbeelden: dat zijn er wel wat: Joy Division, New Order, Killing Joke, X-Mal Deutschland, Cocteau Twins, Siouxsie, Sisters of Mercy, The Chameleons, ….

In de teksten schuwen jullie de zware onderwerpen niet. Zijn die autobiografisch en helpt het om zo’n problemen in muziek om te zetten, ik bedoel heeft muziek een bevrijdende functie?
Ja, het zijn onderwerpen die ieder van ons in zijn leven kan tegenkomen en sommige teksten zijn deels autobiografisch, uit ons leven gegrepen. Zo schrijven we ook alle drie teksten voor onze nummers, ieder vanuit zijn eigen ervaring, maar met de bedoeling, zoals eerder verteld, een soort klankbord of troost voor de “getormenteerden” te zijn

Sommigen zullen zeggen dat jullie zwartkijkers zijn, bij deze: heeft deze grauwe wereld nog een toekomst?
In “onze” jaren 80 was er al een relevante voedingsbodem om cold wave te gaan maken. Vandaag is het nog veel erger. De wereld is dood-gekapitaliseerd. De mensen zijn luxe-loonslaven geworden en het “mede-gevoel”, de empathie is aan het verdwijnen. Er was ooit eens een tijd van “Je pense, donc je suis”. Nu zijn we in een tijd van, “j’achète, donc je suis.”

De fans zullen ook zonder twijfel willen weten hoe het zit met nieuwe releases. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
Ja, onze nieuwe ep is eigenlijk qua nummers al een tijdje klaar, maar we sleutelen nog aan de productie. Het is de tweede, dus ben je een heel stuk kritischer. Er wordt inmiddels ook aan een full album gedacht, maar dat is voor later.

Jullie staan binnenkort op Winterfest, ik neem aan dat jullie daar naar uit kijken?
Ja inderdaad, want we verwachten daar toch ook een wat breder, en dus ook groter publiek. We zullen daar ook een aantal van onze nieuwe nummers spelen, als voorbode van onze nieuwe ep.

Zeg ons eens waarom mensen die jullie niet kennen naar Ground Nero moeten kijken?
Hier een fijne reactie van een Oostenrijkse fan, die het heel mooi samenvat: “I really thought that after my old Fields of the Nephilim or old Sisters of Mercy there is nothing coming anymore – but you are really playing this old school sound I enjoyed so much when I was young. I grew up with bands like Love Like Blood which I also liked very much. But you are simply great!

Zijn er bepaalde acts op Winterfest die je zelf beslist wil meepikken?
Jazeker, vooral Frank TB & Baustein (Wouter is een goede vriend van ons) en dan verder ook Your Life On Hold en uiteraard nog andere collega’s, waaronder enkele die we al bezig gezien hebben of waar we zelf al mee op de stage stonden.

Nu moet je kiezen: seks, drugs of rock ’n roll? Het is nu tijd voor Rock ’n Roll!

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Unknown Pleasures, het ultieme werk van de ultieme band.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Voor de gitarist: Geordie van Killing Joke. Met hem over zijn unieke gitaar sound praten, en over wat er allemaal in al die jaren in de scene gebeurd is. Hoe hij dat allemaal beleefd heeft, want hij is 1 van de weinigen die vandaag nog steeds aan de top van de scène staat. Voor onze zanger: Mark Burgess van The Chameleons (Vox nu)

DIDIER BECU

Facebook

Soundcloud