Projectomschrijving

Op zaterdag 10 februari staan ze in De Kleine Kunst: The Leslies. Tien vragen aan Jan “Kizzel Marcoen, gewoon omdat we het leuk vinden. 

Welke rol speelt muziek in je leven?
Op mindere dagen is muziek hetgeen wat mij uit bed helpt en de beste dagen worden nog beter door muziek. Ik kan ook geen dag zonder muziek en moet ik toch dagelijks eens gezongen of gitaar gespeeld hebben, anders voel ik mij lamlendig. Muziek kan echter ook iets zeer lastig worden als ik niet zeker ben over iets dat ik net heb geschreven en daar de hele tijd over zit te malen. Momenteel zal muziek toch één van de belangrijkste dingen in mijn leven zijn.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht. Niet liegen!
Get Ready van Get Ready toen ik 6 jaar was. Ik was vooral grote fan van het weergaloze Diep. En dat ga ik toch nu wel heel even moeten opzetten.

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Omdat ik onmogelijk kan kiezen zal ik er drie kiezen:
Bruce Springsteen op TW Classic 2013, vanwege het spelplezier, de energie, de gelukzaligheid en de intimiteit dat die man in zo’n massa kan oproepen
Sonic Youth op Pukkelpop 2007, vanwege Daydream Nation, de openbaring van wat er allemaal met een gitaar kan en teenage angst.
This Is Not This Heat op Sonic City 2017, omdat het het laatste concert is waar ik echt volledig overdonderd werd door de creativiteit en techniciteit van een band. Voor mij één van de meest onderschatte post-punkbands ooit (behalve voor enkelingen).

Noem drie bands of artiesten van dit moment die we in het oog moeten houden.
Internationaal: Hij is misschien al even bezig, maar Ariel Pink heeft vorig jaar weer een fantastisch album uitgebracht, en daarnaast heb ik mij de laatste tijd al kostelijk geamuseerd met White Reaper.
Belgisch: Kloothommel, rammelende indierock met een zware psychedelische toets, gaan dit jaar hun tweede ep uitbrengen.

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Captain Beefheart – Trout Mask Replica.
De absurditeit van de hoes, lichtjes gefermenteerd, beantwoordt perfect de mutantenblues op de plaat.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat ooit in jouw ogen?
Radio City van Big Star. Misschien niet ondergewaardeerd door critici, maar nooit, onterecht, kunnen doorbreken bij het grote publiek.

Wat is volgens jou de meest overgewaardeerde plaat in je ogen?
An Awesome Wave van Alt-J. Pseudo-intellectualisme voor saaie mensen.

Welke plaat doet jou wenen?
Ik zou hier wel veel kunnen zetten (ik heb over het algemeen wel een bepaalde voorkeur voor melancholische muziek), maar als ik moet kiezen is het On Fire van Galaxie 500, omdat die plaat mij niet enkel doet wenen, maar tegelijk ook levensbevestigend is en een bepaalde gelukzaligheid en geborgenheid uitstraalt.

Mocht jij voor 24 uur in de huid mogen kruipen van iemand anders, niet noodzakelijk een muzikant. Wie zou het zijn, en wat zou je dan doen?
Sarah Silverman. Ik heb comedy al zo lang ik mij kan herinneren gevolgd en Sarah Silverman vind ik één van de grappigste aller tijden en daarnaast lijkt het mij ook gewoon fijn om even een vrouw te zijn. Ik zou waarschijnlijk een comedyset geven.

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!
Dat zal de eerste keer zijn dat ik publiekelijk een zelfgeschreven nummer bracht, toen ik een jaar of 12 was, tijdens de diploma-uitreiking in mijn middelbare school. Een groepje begon mij doorheen het nummer uit te lachen en andere mensen werden door hen aangestoken en begonnen ook te lachen. Vrijwel heel mijn schooljaar lachte mij uit op een bepaald moment, of dat is toch hoe ik mij het herinner, het kan zijn dat ik het in mijn hoofd groter heb gemaakt dan het was. Maar het was toch een vrij traumatische gebeurtenis, daardoor kan ik nu wel elk optreden een beetje relativeren als ik veel stress heb, aangezien ik toch al zeer vroeg één van de ergste dingen die je op een podium kan meemaken heb meegemaakt.