Projectomschrijving

dirk. (kleine letter en met een puntje) heeft zijn debuut uit. Een plaat waar veel van verwacht wordt, en aan de kritieken te horen moeiteloos al deze verwachtingen heeft ingelost. Wij legden zanger Jelle op de pijnbank om hem onze tien vragen te doen beantwoorden.

Welke rol speelt muziek in je leven?
Muziek is nooit niét aanwezig geweest in mijn leven. Ik ben er mee opgegroeid. Ik schrijf ook zelden muziek op een instrument. Ik schrijf in mijn hoofd, terwijl ik in de winkel loop of in de zetel lig. Schrijven kan je het zelfs moeilijk noemen. Het komt gewoon. In mijn hoofd praat ik ook niet tegen mezelf, ik zing tegen mezelf. Het is daar nooit stil. Soms is dat zelfs heel vervelend.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht. Niet liegen!
The Marshall Mathers LP van Eminem. Tot op heden een van mijn favoriete platen.

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Dankzij mijn wispelturig geheugen ga ik op zo’n vraag altijd iets anders antwoorden. Deze keer: Perfume Genius in de AB ten tijde van zijn plaat Put Your Back N 2 It. Mike Hadreas kwam het podium op en was duidelijk aangeslagen bij het zien van die volle zaal. Ik heb nog nooit iemand zo kwetsbaar op een podium gezien. Hadreas’ muziek was die avond zo fragiel dat ze bij het zachtste kuchje uit het publiek in duizend stukken uiteen dreigde te spatten. Ik heb ook nog nooit muziek gehoord die zo teder klinkt maar zo wreed omspringt met je gemoed.

Noem drie bands of artiesten van dit moment die we in het oog moeten houden.
Fornet, Shht en Boy Pablo.

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Moeilijk te zeggen.  Een paar van mijn favoriete platen hebben een heel lelijke hoes. Jesus’ Blood Never Failed Me Yet van Gavin Bryars bijvoorbeeld. Niet om aan te zien. Of Z van My Morning Jacket. Afgrijselijke hoes. Maar wat doet dat ertoe als de muziek je raakt?
Omgekeerd geldt hetzelfde: als de hoes prachtig is maar de muziek trekt op niks, ga je dan die plaat kopen omdat de hoes zo schoon is? Ik ga er toch een opnoemen: die van The Eraser van Thom Yorke. Een tekening van een man die de zondvloed tegenhoudt. Weergaloos! Ik heb heel die tekening nog op mijn slaapkamermuur nageschilderd. Moeder en vader waren matig enthousiast.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat ooit in jouw ogen?
Geen idee. Ik heb het gevoel dat de platen die ik waardeer door heel veel anderen ook gewaardeerd worden.

Wat is volgens jou de meest overgewaardeerde plaat in je ogen?
Er zijn heel veel platen die ik heel erg slecht vind, maar de wereld zal geen mooiere plek worden door ze hier te beginnen opsommen.

Welke plaat doet jou wenen?
Ik ween bij nogal veel platen, dus beperk ik me tot de laatste keer dat het prijs was. Dat was toen ik Trein Vuur Dageraad van Spinvis hoorde en meerbepaald het nummer Artis. Daar zingt Eric De Jong “… en alles is een beetje jij”. Ik had die dag mijn moeder begraven en me de hele dag proberen sterk te houden. Die songtekst was de druppel. Alles kwam er in één keer uit.

Mocht jij voor 24 uur in de huid mogen kruipen van iemand anders, niet noodzakelijk een muzikant. Wie zou het zijn, en wat zou je dan doen?
Als het maar voor 12 uur is, mag ik er dan twee kiezen? Ten eerste Mozart. Ik had graag eens in zijn hoofd gekeken toen hij de finale van La Nozze di Figaro schreef. En ten tweede Richard Yates. Ik zou willen weten of hij in de omgang even genadeloos is als in zijn boeken.

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!
Toen ik bij de nederpopband Vanelle speelde als toetsenist kwam Flip Kowlier ons producen in de studio. Op een bepaald moment vroeg iemand hem tijdens het avondeten hoe het ging met de verkoop van zijn nieuwe plaat (De Man van 31, toen net uit). Flip zei dat de cijfers wat tegenvielen. Dat zijn eerste twee platen een pak meer hadden verkocht. Waarop ik mezelf hoor zeggen: “Awel, ik heb uw eerste twee platen ook gekocht, maar uw derde heb ik gekopieerd.” De stilte die toen viel was zo pijnlijk dat ik Flip nog altijd niet in de ogen durf kijken als ik hem op festivals tegenkom. Bij deze: morgen ga ik al uw platen kopen Flip!

DIDIER BECU

Facebook