Projectomschrijving

LOWTIDE – Southern Mind (Opposite Number/NEWS)

Toen we verleden jaar onze eindejaarslijstjes binnenkregen, logen de resultaten er niet om. Als er één band zijn comeback niet heeft gemist in 2017, dan was het wel Slowdive. Een genre dat destijds door de pers net niet als de pest werd beschouwd (shoegaze was in eerste instantie een scheldnaam), maar later door de vele fans een tweede (en veel langer) leven ging leiden. Ironisch genoeg waren er nog nooit zo veel shoegazebands als vandaag. Het ene is al wat sterker dan het andere, net zoals dat in alle genres het geval is.
Uit het verre Australië komt deze keer Lowtide aangehuppeld. Laten we maar meteen het minpunt aanstippen. Als Lowtide één handicap heeft, dan is het een gebrek aan een eigen smoelwerk.

In iedere track hoor je, zonder dat je er ook maar enige moeite moet voor doen, de echo van Slowdive. Het zijn niet alleen de typische gitaren die een geluidsmuur vormen, maar ook de afwisselende zang tussen Lucy Buckeridge en Giles Simon die je doendenken aan Just For A Day en andere Souvlaki Space Stations… Anderzijds kun je je de vraag stellen hoe je een goede shoegazeplaat kan opnemen zonder als de band van Rachel Goswell te klinken. Gelukkig is de band uit Melbourne niet snel tevreden. Het gaat hem niet louter om het creëren van louter soundscapes, maar ze hechten even groot belang aan het feit dat ze hun songs een body willen geven, wat trouwens de reden is waarom Ride en Slowdive in de hoogste regionen van het genre vertoeven. De ijskoude foto op de hoes doet ons wat aan Porcupine van Echo And The Bunnymen denken, en ook al is het wat weggeborgen, hoor je overduidelijk de invloeden van dit soort bands op deze plaat.

Southern Mind is een album die de Australiërs in een nieuwe koers moet brengen. De band uit Melbourne bestaat al sinds 2009, maar sinds hun debuut uit 2014 werd opgemerkt door zowel de Rolling Stone (vier sterren!) en Steve Lamacq hoopt men vurig op een definitieve internationale doorbraak. En waarom niet?

DIDIER BECU

Facebook

Bandcamp