Projectomschrijving

MIDGE URE Sint-Niklaas, De Casino 10/03/2018

Nostalgie verkoopt. En dan hebben we het niet over een radiostation dat ervan uitgaat dat er de laatste twintig jaar geen muziek gemaakt is, wel oude knarren die nog eens op een podium willen staan en daarmee zalen doen vollopen.

Volgende in het rijtje: Midge Ure, de man die ons in de jaren 80 wijs maakte dat het cool is om met een grijze regenjas en foute snor rond te lopen. Van dat imago blijft er anno 2018 niets meer over, wel een gezellige kaalkop en gelukkig diezelfde imponerende stem, ofschoon de man uit Glasgow in Sint-Niklaas geregeld een steek liet vallen. Maar ja, dan hadden ze hem maar veertig jaar eerder moeten uitnodigen. Zijn woorden, niet de onze.

Niemand die een soloplaat van Midge Ure wil horen, laat staan naar een liveset ervan luisteren en dat weet de Schot zelf ook wel en dus werd het optreden aangekondigd als Midge Ure plays Ultravox, Visage and Rich Kids (een band die hij oprichtte met ex-Sex Pistols Glen Matlock en voor geen meter verkocht). Van Band Aid bleven we gelukkig gespaard…

De set werd geopend met een instrumentale versie van Yellow Pearl dat Ure schreef voor de soloplaat Solo In Soho van Thin Lizzy-frontman Phil Lynott. Best leuk, maar ook niet meer dan dat, maar een leuke introductie voor een avondje schaamteloos Ultravox-songs herbeleven.

Het publiek had er zin en wachtte niet op Vienna om de handen in de lucht te steken. Reeds vanaf de tweede song werd de tekst meegebruld. Een lauwe versie van Passing Strangers, de tweede single van Ultravox met Midge Ure achter de microfoon. Fantastisch voor Midge Ure dat hij het publiek meteen mee kreeg, maar het betekende ook dat de fans alles zouden slikken, ook de uitschuivers.

A Friend I Called Desire. Vreemd dat dit in de set was geslopen. Alleen maar die-hard fans kennen deze song uit Lament (de plaat waarmee Ultravox op pijnlijke manier wilde bewijzen dat ze U2 wilden zijn), maar gelukkig snel opgevolgd door If I Was. De enige solosong van Midge Ure dat mensen kennen, maar het blijft na al die jaren wel nog een fantastische compositie.

Gewaagde keuzes. I Remember (Death In The Afternoon) bijvoorbeeld, maar ook het ronduit afgrijselijke No Regrets waarin Ure de Engelbert Humperdinck-toer op ging. Fade To Grey dat voor een ruzie tussen Steve Strange en Ure zorgde (want ja, wie schreef het?) werd op een abominabele manier gebracht, zelfs een coverband vol amateurs doet beter. Maar dat waren gelukkig alleen maar de zwakke punten.

Ure vaak verguisd omdat hij na het vertrek van Foxx van Ultravox een hitmachine heeft gemaakt, heeft voor heel wat 80’s-synthpopparels gezorgd: Sleepwalk (ijzersterk gebracht), The Voice, het onverwoestbare Dancing With Tears In My Eyes, Vienna dat altijd Vienna zal blijven, het met de vuist gebalde Love’s Great Adventure (ook al is het weer zo’n “wij wilden U2 zijn”-song), All Stood Still en het geweldige Hymn.

Midge Ure bleek na afloop veel beter verwacht. Een nostalgiefeestje met een goed gemutste Schot met hoogtes en laagtes, maar wel een optreden waarmee hij toch mooi bewees dat hij zijn deel heeft in die jaren 80. Van de bijna twee uur kun je gerust een uur magie destilleren. Wie weet doet hij dat deze zomer op W-Fest, want ook daar staat de man.