Projectomschrijving

MOUNTAIN BIKE + MIND RAYS Brussel, AB (05/12/2017)

Na slecht nieuws komt er goed nieuws. Een gezegde, of zo je wil cliché, dat  in de AB op de avond dat één of ander verklede gek met een wit paard op de daken liep waarheid werd. Het slechte nieuws was uiteraard de aankondiging dat de show van Mountain Bike in Brussel hun laatste ging worden (de band houdt het op een zeer lange pauze), en het goede dat de Mind Rays als support waren uitgenodigd.

Een drummer de kreet “Leve de Muie!” (een volksbuurt in Gent) in Brussel horen brullen. Het gebeurt inderdaad niet alle dagen en nog minder gebeurt het dat een Belgische band het geluid van de Stooges kan evenaren. OK, misschien overdrijven we wel wat, Sis is nog geen Iggy Pop (wie wel), maar met Nerve Endings hebben de vier Gentenaars één van de strafste platen van het jaar afgeleverd.

De Mind Rays op een podium zien is altijd een belevenis, gewoon omdat het muzikanten zijn die zichzelf volledig geven. Garagerock met een psychedelisch kantje (die stemeffecten), knettergekke drumslagen van Mikel en een niet te stoppen trein vol gitaargeweld van Jean-Michel en Christophe. De AB-club was aardig gevuld, en wie er was bleef kijken (niet zo evident voor een support act).  Dat kan ook moeilijk anders als je zo’n adrenaline voor je ziet. Mind Rays zijn al bezig sinds 2013. Wie ze opmerkt wordt en blijft fan, dit maar om te zeggen dat de vier relschoppers nog lang niet aan het einde van hun Latijn zijn. Neen, wie rock ’n roll pur sang op zijn bord wil, moet niet verder dan Gent. 9000 rules.

Een paar weken geleden dropte Mountain Bike een bom door het bericht de wereld in te sturen dat ze het voorlopig voor bekeken hielden. Deze Brusselaars zijn natuurlijk niet de eerste band die de handdoek in de ring werpt, maar opmerkelijk is wel dat dit op het piek van hun succes gebeurde. Hun tweede plaat (derde als je hun tape Early Recordings meerekent) Too Sorry For Any Sorrow liep lekker en de band trad er ook mee buiten de garagerockoevers. Maar om Neil Young te citeren: it’s better to burn out than to fade away.

Afscheid nemen in je beste vorm dus. Wie er mocht aan twijfelen, het optreden was niet alleen een thuismatch, maar ook een soort van afscheidsfeestje met bekenden. Een “goedenavond” was het enige Nederlandse woord dat we deze avond zouden hoorden, maar zoals de in Frankrijk geboren Etienne (aka Kinkle): we kennen iedereen hier!

De groep die ontstond uit Thee Marvin Gays en Warm Toy Machine had er blijkbaar zin in. Zanger Etienne , guitarist Aurélien, bassist Stefano en drummer Charles vlogen er meteen in. Absolutely, The Lonely Place, Good For Nothing, Mean With You of An Escape Plan: het zal allemaal in de eerste set die zo’n drie kwartier duurde. Noem het feelgoodgaragerock of wat dan ook, maar de sound van Mountain Bike staat als een huis zo veel is zeker! En neen, laten we het feestje maar niet bederven door te stellen dat we het jammer vinden dat ze er net nu de brui aan geven.

Drie kwartier, zeg je? Natuurlijk wisten de Brusselse kornuiten dat er nog een verlengstuk moest aangenaaid worden. Getooid in onderbroek (!) en een Amerikaans basketbal T-shirt zorgden de vier nog voor zes onvergetelijke feestnummers waaronder Sandwich, Everything But A Gift en zo waar een cover van Weezer (The Sweater Song). Na afloop nodigde de band iedereen uit om nog een glas te komen drinken in Madame Moustache. Topfeestje, en ja, het is spijtig dat het gedaan is. Maar hee, die Mind Rays zijn er nog!

DIDIER BECU