Projectomschrijving

NOVASTAR + LUKA BLOOM Antwerpen, Zuiderpershuis 05/12/2017

Een bekende Antwerpse krant brengt gedurende een tiental dagen Cultuur naar zijn lezers in het Zuiderpershuis te  Antwerpen. Op 5 december stond een singersongwriter-avond met toppers Luka Bloom en Novastar op de agenda.

Barry Moore, ook gekend als Luka Bloom, opende de avond en stelde trots zijn nieuw album Refuge voor. De sympathieke Ier bracht deze cd integraal, inclusief een magistrale cover van In My Secret Life van zijn leermeester Leonard Cohen en zijn eigen uitvoering van de traditional Wayfairing Stranger. Als meesterverteller praatte hij zijn set aan elkaar en het publiek was volledig mee. De muisstille zaal hing aan zijn lippen en genoot zichtbaar. Pareltjes als The Fertile Rock en Sunny Sailor Boy werden als bisnummers gereserveerd en werden massaal meegezongen.

Het is bijzonder om te merken dat mensen nog gewoon ontroerd worden door subliem gitaarspel en een kristalheldere stem die magistrale nummers brengen.
Joost Zweegers is bezig met de opname van het vijfde Novastar album dat begin volgend jaar zal verschijnen. De opnames van de nieuwe schijf plaats in Engeland en speciaal voor dit uniek optreden vloog Novastar even over. Het enige nieuwe nummer dat ze reeds het daglicht lieten zien, was het ingetogen Control.

Daarna bracht Joost in een weergaloze ‘best of set’: begeesterd zoals altijd, intens en vurig. Zweegers kan niet anders dan zichzelf 100% geven en het publiek apprecieerde dit enorm. Mars Needs Woman, Where Did We Go Wrong, Because, Inside Outside, Closer To You, Never Back Down, het is een kleine greep uit de hitmachine waaruit Joost op het moment zelf plukte.

Wie Novastar ooit al gezien heeft, weet dat er meestal wel een cover in de set komt, dit keer koos hij voor een sublieme Dear Prudence. Het mag dan wel alweer 3 jaar geleden zijn dat het album Inside Outside uitkwam, aan populariteit heeft deze Belgische Nederlander zeker niet ingeboet en terecht. Joost Zweegers is een rasartiest die alle aandacht verdient.

BART VERLENT