Projectomschrijving

SUN GODS – Leuven, Libertad 26/11/2017

Sun Gods vergelijken met een vlinder die ontpopt is uit de cocon die één jaar geleden nog de rups Barefoot And The Shoes was, zou al te oneerbiedig zijn naar de oorspronkelijke band. Maar toch is de vergelijking niet volledig van de pot gerukt,  want de muziek van het nieuwe project wordt gekenmerkt door een kleurrijke vederlichtheid terwijl in de onderstroom de kenmerkende sound van BATS nog steeds voor kippenvel zorgt.

Op 1 november releaste de nieuwe band rond Brent Buckler hun eerste single Voices, waarvan de intrigerende clip ontsproot aan het brein van animator Robin Goethals. En op 26 november speelden ze, na eerdere passages in Aalst en Gent, in Leuven hun derde en laatste concert van wat ze hun Single Release Tour noemen. Alras roept dergelijke titel de vrees op voor een optreden waarbij één goed nummer wordt geflankeerd door een handvol flauwe afkooksels of halfrauwe experimenten, maar niets van dat alles was die avond aan de orde in muziekcafé De Libertad. De negen nummers die de zelfverklaarde zonnegoden brachten, waren allen van eenzelfde volwassenheid als de single. En hetzelfde kan gezegd worden van de band zelf.

De gezichten van Sun Gods mogen dan al dezelfde zijn als deze van BATS, het proces waarlangs de nummers het levenslicht zagen, was geheel anders. Deze songs ontstonden niet via uitgesponnen jam sessies, maar kwamen vanaf de start tot stand met de hulp van producer Roel De Bruyne. En wel door met embryonale versies ervan de studio in te duiken en ze geleidelijk aan te voorzien van de nodige ledematen en ze laag per laag aan te kleden met extra geluiden waarin ook de elektronica niet ontbreekt.

Het resultaat is een eclectische sound waarin de jaren ’80 nooit veraf zijn. Het ene moment roept de soundscape beelden op van een wassende maan over mistige velden, het andere moment van een een zonsopgang boven de savanne, en dan weer van een halfdronken stadswandeling op zoek naar een verloren geparkeerde wagen na een stevig feestje.

Referenties naar de jaren ’80 vinden we niet alleen terug in de song Pictures Of You, een cover van The Cure, maar ook bijvoorbeeld in Wolves In Coats waarin Brent heel even klinkt als Sting, en in de single Voices waarin de meervoudige zanglijnen meteen associaties naar Peter Gabriel en Elton John oproepen.

Voorts brengt Sun Gods niet langer nummers die steevast en ruim de 4 minuten overschrijden en zijn de songteksten eenvoudiger en korter dan we gewoon waren van BATS. Net als vroeger heb je nog steeds meerdere luisterbeurten nodig om de teksten volledig te doorgronden, maar anders dan vroeger doet het er niet zo heel erg meer toe, al blijft de poëzie in de teksten ontegensprekelijk een enorme meerwaarde leveren aan de songs.
Ook hun business plan is anders, en professioneler, geworden. Voor Sun Gods geen wedstrijden meer, noch demootjes op vi.be, maar gewoon een strak marketing plan waar deze single release de eerste fase van inluidt.

Brent zelf is uitgegroeid tot een echte frontman. En dat zeggen we niet omdat hij pas een hele tijd na de andere bandleden opdook voor de soundcheck want dat bleek volledig buiten zijn wil om te zijn (een parkeerplaats zoeken in Leuven is nu eenmaal geen kattenpis). Wel lijkt Brent de diepe melancholie van de eenzame want vroegrijpe adolescent ontgroeid te zijn, en staat hij nu met een ware go-getter attitude op het podium. Naast de zelfbewuste en assertieve manier waarop hij meermaals zijn gitaar laat loeien en zijn stem laat galmen, verliest hij ook geen enkel moment zijn opdracht uit het oog en vertelt hij ons alles wat we moeten weten over dit nieuwe project, de werkwijze van de band en de eerste single.

We durven er dan ook iets liefs op verwedden dat Brent, Sander, Vincent en Marijn met deze attitude en dit geluid moeiteloos het pad zullen vinden, weg van de rokerige bluesclubs die toch voornamelijk door 50-jarigen worden gefrequenteerd, naar podia van pakweg Boomtown of Pukkelpop, waar een publiek van hun eigen leeftijd opgewonden gilletjes zal slaken bij alles wat Sun Gods hen zal voorschotelen. Het is het getalenteerde viertal meer dan gegund.

Facebook

ANJA JACOBS