Projectomschrijving

THE IRRATIONAL LIBRARY – Now That We Still Can (Eigen Beheer)

The Irrational Library is al zo’n vijf-en-een-half jaar een iconische plek in het Hollandse Haarlem: een kleurrijke vintagewinkel waar verschillende lokale bands hun muziek kunnen voorstellen en verkopen aan een geïnteresseerd publiek. De eigenaar – dichter en kunstenaar Joshua Baumgarten – verhuisde op zijn 28 jaar van New York naar Nederland. Daar begon hij avonden te organiseren waarin hij alternatieve muziek, kunst en cultuur liet samenvloeien om zo tot een groter geheel te komen. In 2012 opende hij een winkel, die zijn uitvalsbasis werd voor een verscheidenheid aan culturele activiteiten.

Nu kwam daar ook The Irrational Library band bij: een slam poetry band die ergens in de verte doet denken aan de beat poetry van Burroughs of Ginsberg, met invloeden van punkjazz. Hun album, Now That We Still Can, bevat 13 nummers met uitdagende teksten over maatschappelijk relevante en ethische onderwerpen, van fake news tot arrogantie en hypocrisie. Van begin tot einde werden de Engelse lyrics (met hier en daar een plots Nederlands woordje) vakkundig op de tracks geknuppeld, voorzien van een meestal funky lijntje uit de baritonsax van Tom de Haan. Een snelle bas en levendige drums maken de nummers af.

Afgezien van de iets tragere While The Baby Sleeps (een mooie filosofische mijmering over verscheidene cruciale momenten uit onze geschiedenis) en It Is Not Helpless, It Is Not Hopeless (over het geloven in de potentie van revolutie) klinkt de muziek behoorlijk opzwepend.

Eindigen doet The Irrational Library in stijl met The Don’t Be A Dick About It Doctrines. Dit slotnummer lijkt een moderne en meer dwingende versie te zijn van Everybody’s Free To Wear Sunscreen van Baz Luhrmann. Joshua Baumgarten wil de wereld verbeteren en legt uit hoe je een beter mens kan worden, hoe je socialer kan leven, maar vooral hoe je je niet lullig hoeft te gedragen omdat je jezelf beter zou voelen dan anderen.

Een levensles die we allemaal maar al te graag zouden willen delen met anderen, maar waar we ons jammer genoeg zelf nog wat over zouden moeten bezinnen.

Voorlopig is de band enkel nog te zien in Haarlem en Amsterdam, al hopen we dat The Irrational Library ook zijn weg vindt naar België. Deze muziek live meemaken moet de moeite waard zijn.

ZLANDER