JAMES HOLDEN & THE ANIMAL SPIRITS (LIVE)
april 8, 2018 - 12:00 am
Ancienne Belgique, Anspachlaan 110 1000 Brussel

BRDCST is het buitengewoon indoor voorjaarsfestival van AB waarbij we inzetten op muzikale grenze(n)loosheid. De naam is een directe verwijzing naar de retrofuturistische electronicapop van de Engelse band Broadcast die het afgelopen decennium inspirerende albums uitbracht als ‘Haha Sound’ en ‘Noise Made By The People’. Centraal tijdens BRDCST staan artiesten die muzikale vernieuwing hoog in het vaandel dragen. Ons muzikale buikgevoel doet de rest.

BRDCST-MINI-FESTIVAL
Na amper drie jaar is het al een BRDCST-traditie: we sluiten BRDCST af met een heus minifestival. Afsluiter is niemand minder dan producer James Holden. De verdere line up wordt dra bekend gemaakt.
JAMES HOLDEN & THE ANIMAL SPIRITS (uk)
Met James Holden & The Animal Spirits haalt BRDCST zowaar een electronicatopper van formaat binnen. Hoewel ‘topper’ absoluut van toepassing is – Thom Yorke nam hem met Atoms For Peace mee op sleeptouw doorheen de US én Holden werkte aan remixes voor zowel Mogwai, Depeche Mode als Radiohead – doen we Holden tekort met de term electronica. Jazziconen als Don Cherry en Pharoah Sanders dienden namelijk als inspiratie in zijn zoektocht om een ensemble samen te stellen dat het equivalent is van ‘a spiritual jazz band playing folk/trance music’. Dit ensemble – met o.a. drummer Tom Page (RocketNumberNine) – doopte hij om tot Animal Spirits. Holden beschouwt hen als zijn fellow travellers.

Deze BRDCST-passage is meteen de Belgische live-première van Holdens gloednieuwe album dat – volgens hem – bulkt van ‘synth-led folk-trance standards’ en zijn liefde voor Marokkaanse gnawa reflecteert.