The Shins brachten al in juni van dit jaar de derde single voor hun laatste album uit, maar nu komt daar ook een passende videoclip bij. De indierockband die doorgaans speelt met invloeden vanuit de pop uit de jaren ’60 sprak voor de clip van Half A Million uit het album Heartworms Jesse Lamar High en Nik Harper aan, ofte LAMAR+NIK. In de wereld van de videoclip staat dit Amerikaanse regisseursduo garant voor een speels experiment met beelden, en in de nieuwe clip van The Shins is dat niet anders.

De muzikanten werden gefilmd op een witte achtergrond, digitaal bewerkt en uiteindelijk uitgeprint op 5.566 stickers. Die stickers werden telkens op elkaar geplakt om zo tot een soort van stop-motionanimatie te komen.

Het resultaat is verbluffend. Omdat er genoeg frames per minuut worden getoond en omdat het om prints van gefilmde beelden gaat, krijg je het gevoel naar een echte opname te kijken, terwijl het op de achtergrond duidelijk is dat frame per frame op elkaar wordt geplakt.
Ook met die achtergrond zelf wordt gespeeld. In plaats van gebruik te maken van een klassieke animatiestudio, worden de stop-motionmuzikanten geplakt op een veertigtal verschillende locaties – variërend van een lichtschakelaar of Wie-is-het?-spel tot een buitenzwembad of druk kruispunt.

Wij bekeken de clip alvast vijf keer na elkaar en zijn ze nog niet moe gezien, al zal de aanstekelijke muziek daar ongetwijfeld wel iets mee te maken hebben.

ZLANDER