Projectomschrijving

Door het niets en het nooit hadden we bijna alles… een nieuwe ep Nihilum noemen, doe je niet zomaar. Ingenieur Vincent Uhglig’s muzikale project 2nd Face brengt ons – na zijn debuutplaat Nemesis in 2017 – een ep met 5 nummers.  Hij gebruikt een arsenaal aan nieuwe synths gecombineerd met modellen van 40 jaar oud en reflecteert in de donkere industrial nummers op zijn levensvisie: Hij piekert over de manier waarop we als mens steeds blijven zoeken naar een hogere betekenis van het leven, naar hoop en spirituele verlichting. Hij concludeert dat dit voor elk van ons subjectief is en van zodra we deze subjectiviteit uitschakelen, alles plots zinloos wordt, dus: Nihilum!

De titeltrack Nihilum brengt harde bassen samen met akoestische samples en aangrijpende vocals. Gejaagdheid en drama moéten mekaar hierbij omarmen op de dansvloer… Er is geen seconde geweest dat het woord ‘niets’ of ‘zinloos’ bij ons op kwam…

Long Live Humanity werd geschreven aan de vooravond van de verkiezingen in de VS in 2016. Dat Trump niet dezelfde boodschap zou brengen, had Vincent toen wellicht al door… In de intro klinken de synths al dreigend en lijken ze voorzien te zijn van een portie teleurstelling. “Long live the powerfull, the dreathfulls… Insanity for real… What’s to fight for ?” Een groots, sterk nummer waarbij de diepe, donkere stem onder je huid dreigt te kruipen, terwijl je overweldigd wordt door een angstaanjagend gevoel…

Blind Wanderer geeft de koude emotie die een blinde zwerver aan de kant van de straat lijkt uit te stralen weer. Hard. Koud. Starend in het niets … Naar het eind van het nummer wordt het nummer zo chaotisch mooi: dissonante klanken en aritmische beats, zo afwijkend soms, dat het totale verwarring veroorzaakt. We blijven verwonderd dat sommige muziek dit effect kan hebben … Sterk nummer! Humanity en Nuclear Winter Is Coming liggen wat in dezelfde lijn van Blind Wanderer, op de chaos na. Strakke, eerder koude nummers met stevige beats.

Goed om weten: deze ep komt slechts in 1000 exemplaren op de markt en zou dus wel eens een collector’s item kunnen worden! Als donkere industrial jouw ding is, aarzel dan niet: deze ep is glorieus, intens en statig sterk.

FACEBOOK