Projectomschrijving

Het France project Alice In Neverland ontstond in het hoofd van autodidactisch gitarist Vincent Fauche die een intiem muziekuniversum geboren wou laten worden, dat ver van de gewone (rock)projecten stond. Hij neemt je mee in een vermijdende fantasiewereld, als eerbetoon aan het romantische ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ van Lewis Caroll en de wondere wereld van Peter Pan. Dat zijn muziek avontuurlijk en sprookjesachtig klinkt is dus geen verrassing. Na zijn debuutalbum bracht hij L’île aux trésors uit, met Laura Nicogossian aan de piano en Céline Mace en Mathieu Tamisier als gastzangers.

L’île aux trésors neemt je bijna filmisch mee  op schattenjacht: de nummers volgen mekaar in verhaallijn op: van de aankomst, tot de visioenen, de woeste zee, tot het meerminnengezang.

Opkomende zon en in de verte een eiland dat opdoemt uit de oceaan. Zo stellen we ons Arrival voor. In het nummer zitten enkele muzische geluidjes die we nauwelijks kunnen plaatsen. Een tikkende wekker? Gefladder van een insect ? Deze instrumentale intro prikkelt de nieuwsgierigheid. In Visions wordt gehoopt dat misdaad, verkrachtingen, oorlog en neerwaartse socio-maatschappelijke tendensen slechts visioenen zijn. Hoe sprookjesachtig de muziek ook klinkt en vervult zijn met escapisme, zo groot kan de confrontatie met de werkelijkheid ook worden. In het nummer weerklinkt  een onheilspellende ondertoon. Imna1 is één van de singles waarbij ook reeds een videoclip verscheen: een dromerig maar ook licht beangstigend nummer, met een strenge parade-drum op de achtergrond. Le petit nuage de Faustine is een instrumentaal nummer dat het meest betoverend klinkt, met kermis- en accordeondeuntjes die rustig rond lijken te zweven tussen de strijkers. Alsof warme wolken je omarmen… From The Stars opent met akoestische gitaarakkoorden en klinkt geruststellend. Eenvoudige, tropisch klinkende ritmes en de gedachte aan innerlijke rust. Ook in Isla horen we die tropisch klinkende ritmesectie terug. En dan een dynamisch Interlude als tussendoortje met meer drijvende klanken: uptempo drums, voorzien van een elektronische sound die de bovenhand neemt op de zwevende synthlijnen waarvan bijna alle nummers voorzien zijn. Mantra is het nummer dat ons de vergelijking doet maken met songs van Air, zowel qua stem als instrumentaal. Imsihand² is een lied over een verloren liefde. ‘I’m sorry, I have a nice day, I swim into my dreams , without you boy. I loved yoy yesterday.’ Spijt is bijna voelbaar in de manier waarop Céline Mace ‘I’m sorry’ uitzingt. Een instrumentaal stukje waarin technisch veel klassiek in zit, is Angry Seas: dreiging wordt opgebouwd door piano en strijkers. Avontuurlijke piraterij weerklinkt in Siren Song. Nostalgische strofes, afgewisseld met opzwepender refreinen. Knap nummer !  Een tourbillon blijkt een uitvinding te zijn uit het tijdperk van de zakhorloges (eind 18de eeuw) om de invloed van de zwaartekracht op de gang van uurwerken te voorkomen. En het wegtikken van tijd, opgejaagdheid, het maken van tempo, halen van snelheid… is ook sterk aanwezig in dit laatste nummer Tourbillons..

Wie houdt van Air, Agnes Obel, Cœur De Pirate en  de filmmuziek van Le Fabuleux destin d’Amélie Poulin zal weg zijn van deze schatkist !

De cd-hoes heeft een hoog piratengehalte en bevat ook een deel van de lyrics, zeker een meerwaarde! Ook al is het al meer een jaar oud, het schatteneiland van Alice In Neverland klinkt nog steeds vernieuwend en is meer dan de moeite waard om te leren kennen.

https://www.facebook.com/aliceinneverlandmusic/

http://alice.is.free.fr/