Projectomschrijving

ASGEIR – Afterglow (One Little Indian)

Muziek uit Ijsland. Sinds Sigur Ros hoef je het zelf niet meer te omschrijven, warme soundscapes omringd door subtiele pianoklanken en engelachtige stemmetjes dat men gemakshalve folktronica noemt.

Toegegeven, we hebben er iewat een oneerbiedwaardige karikatuur van gemaakt, maar Ásgeir Trausti Einarsson (kortweg  Ásgeir) die in de voetsporen van Pascal Pinon en Samaris treedt, maakt het zichzelf net iets te gemakkelijk.

Uiteraard lees je talloze woorden van lof over zijn debuut In The Silence waaraan John Grant meewerkte, maar de Ijslander speelt te veel op veilig en gaat ervan uit dat mooi een synoniem is voor geniaal. Eerlijk, dat is het niet. De muziekjes zitten wel ingenieus in elkaar, maar het is ook muziek waar je geen foutje in zult ontdekken, over iedere noot is waarschijnlijk wekenlang nagedacht en jawel, het is ontzettend mooi, maar de muziek van deze dagdromer wiegt je ook langzaam aan in slaap. We durven zelfs het woord vervelend niet te schrijven.

Juist, over smaken moet je niet al te veel redetwisten, wel over het feit dat de meeste van deze songs (elf in totaal) bijna steeds zijn opgebouwd met dezelfde elementen en ook het resultaat klinkt vaak hetzelfde.

Droompop die soms dansbaar wordt, vreemde structuren bevat en wat naar Bon Iver neigt. Inderdaad al eerder gedaan, niet dat  Ásgeir daar erg in heeft. Het bracht hem verleden jaar al in het Koninklijk Circus,  dit jaar op 18 november in de Trix en hij speelde al het voorprogramma van Alt-J. Niets om zich zorgen om te maken, zo lang het publiek maar voor dit soort muziekjes blijft vallen.

DIDIER BECU

Facebook

Website