Projectomschrijving

BELLEMONT – Live or Lavish: The Jet Sessions (Starman Records)

Live or Lavish: The Jet Sessions is het opmerkelijke debuut van de Amerikaans-Belgische band Bellemont, een samenwerking van muzikanten die hun sporen verdiende bij bands zoals The Wolfbanes, Telstar, Betty Goes Green, Sin Alley, Hetten Des, Dashboard Darling Kloot Per W en Red Zebra. De bagage die de bandleden meedragen, kneedt mee het ietwat donkere en broeierige, soms dreigende en beklemmende bandgeluid. Live or Lavish is het kindje van de paringsdans van blues, soul, slowcore, late night jazz, The Doors, doodeerlijke smartlappen, indie en bloedmooie treurpop. Eigenlijk schreef Bellemont een ideale soundtrack voor een film noir, die dan best maar eens gemaakt wordt.

Het tempo wordt laag gehouden, maar aan spanning en intensiteit geen gebrek. De muziek op het album van Bellemont, past, met niet eens al teveel fantasie, deels of zelfs quasi helemaal in het straatje van bands zoals Krakow, Reiziger, Low, The Notwist, Thou, Thindersticks of ook Lambchop, met die belangrijke nuance dat niet zij, maar wel Bellemont met deze sterke composities kwam aanzetten. Het kan tellen qua namedropping, maar bovenal doen ze bij Bellemont in de eerste plaats hun eigen unieke ding. Doorheen het bevreemdende en distopische filmische landschap dat Bellemont creeërt, word je kundig gegidst door de aparte stem van Tracee Westmoreland, soms warm, soms ijzig koud, maar een stemgeluid dat je onmogelijk onberoerd kan laten. Tenzij je van steen bent natuurlijk. Met verder Joe Bacart op drums, Bruno Beeckmans op keyboards, Sam Malec op gitaar en Pieter Vreede op bas.

Live or Lavish werd opgenomen in de legendarische Jet Studio’s in Koekelberg en bevat twee schijfjes, en die or in de titel staat er niet voor niets. Het eerste schijfje is de Live-cd; daarop vind je alle songs zoals die live in de studio werden ingespeeld, zonder franjes en inclusief alle mogelijke schoonheidsfoutjes, de ruwe versie dus. En op het tweede schijfje vind je de Lavish-versies terug, dezelfde opnames, maar waar nodig wat verder uit- of/en bijgewerkt of opgeblonken. Een gedurfd en origineel concept dat je tijd vergt, meteen ook een, al dan niet gewilde, ode aan de traagheid, puurheid en echtheid.

Verwacht geen hapklare, radiovriendelijke brokjes, wel muziek die tijd vergt om ontdekt te worden om dan langzaam maar zeker onder je huid te kruipen, als je er voor open staat toch. Tot de persoonlijke favorieten van jullie reviewer horen zeker Red Town, Did you Ever, Down The Harbour, Déja Vu en Through With Love. Maar eigenlijk is Lavish Or Live een album dat je in zijn geheel moet beluisteren. Je kunt dan nog kiezen welke versie, Live or Lavish. Alleszins is het een aanrader, maar zoals gezegd: neem er je tijd voor, laat het groeien en geniet van deze donkere pracht!

MARK VAN MULLEM

Facebook

Website