Projectomschrijving

BIG COUNTRY – The Crossing (Mercury Records)

Bericht uit de Schotse Highlands….zo zou je The Crossing kunnen omschrijven. De donder in het gebergte hoor je terug in de roffelende drums op  1000 Stars ,de mist in de mystiek van The Storm en verdwalen doen we in het schitterende Porrohman.

Stuart Adamson en de zijnen zetten met The Crossing begin jaren 80 een geheel nieuw geluid neer. Gitaren die klinken als doedelzakken….Schotten pur sang. Het verhaal van Big Country begint echter eind jaren 70. De kiem voor de groep wordt gelegd wanneer Adamson The Skids opricht. Na drie lp’s en kleine hitjes als In To The Valley en The Saints Are Coming geeft Adamson er de brui aan en richt hij samen met Bruce Watson Big Country op.Later komt daar nog de voormalige sessietandem Butler en  Brzezicki bij.

In ’82 verschijnt de eerste single Harvest Home wat een bescheiden succes wordt. Opvolger Fields Of Fire daarentegen stoot door tot de U.K. top tien en laat de rest van het Verenigd Koninkrijk kennis maken met hun typerende geluid. Roffelende drums en kenmerkende  twee – gitaren met de vernieuwende “ doedelzaksound”. Chance en In A Big Country,nog twee nummers uit The Crossing stomen eveneens de charts binnen en ook de Verenigde Staten vallen voor de groep wat resulteert in 3 Grammy-nominaties. Big Country wordt begin jaren 80 dan ook in een adem genoemd met U.2. ,mede door het feit dat Steve Lillywhite  beide debutplaten van de  respectievelijke groepen producet.

The Crossing  is echter meer dan bovengenoemde nummers en bestaat eigenlijk uit 10 pareltjes die heden ten dage nog steeds bijzonder fris klinken.

Na The Crossing brengt de groep nog 7 albums uit, het ene al wat succesvoller dan het andere.The Crossing blijft echter onevenaarbaar en is een echte klassieker voor gitaarliefhebbers. Na de dood van Stuart Adamson lijkt het verhaal over, tot de groep in 2010 plots opduikt  met Mike Peters van The Alarm als zanger. Dit is echter van korte duur waarop hij wordt vervangen door Simon Hough.

De groep treedt  nog intensief op in het Verenigd Koninkrijk en waagt zelfs af en toe de oversteek naar het Europese vasteland, zo stond de groep vorig jaar nog op het W festival.

Nieuwe muziek maken de heren allang niet meer- misschien maar best ook- de oude nummers zijn echter tijdloos.

Facebook
Website