Projectomschrijving

BRUTUS + THE GURU GURU Gent, Vooruit (13/04/2017)

Twee Belgische superbands op één podium, een betere omschrijving voor de uitverkochte Vooruit is ondenkbaar. De link tussen The Guru Guru en Brutus ? Goede vrienden, een split-10inch en de belangrijkste factor : twee groepen die met tegendraadse muziek het hart van het grote publiek hebben gevonden. Een vreugdedansje en de gebruikelijke kus van de juffrouw zijn meer dan gerechtvaardigd, en vooral trots wezen! The Guru Guru en Brutus zijn inderdaad één van de (vele) Belgische bands die erin geslaagd zijn om de muziekscène in dit land een nieuwe elan te geven. Hoe ? Gewoon door zichzelf (en geniaal goed) te zijn.

De (Belgische) muziekfan heeft nood aan iets anders, hoe verklaar je anders dat een band als Hypochristmutreefuzz in De Afrekening komt piepen, en ook een band als The Guru Guru kan van die nieuwe wind mee profiteren. Dat bleek zeker gisteren in Gent toen de waanzin van The Guru Guru de balzaal werd ingestuurd.

Omschreven door hun eigen management als indie-math-psycho-noise, kwestie van een kindje een naam te kunnen geven. Sluit zanger Tom op (aan de podiumpresence te zien zit daar een behoorlijke kans in), dwing hem om een beschrijving van zijn eigen band te geven en we durven er heel wat poen op te verwedden dat hij ons het antwoord schuldig blijft. Het enige wat The Guru Guru kenmerkt is dat je nooit weet in welke richting een song lijkt te gaan, behalve in de goede !

De meeste songs uit de set kwamen uit het debuut P C H E W (waar halen die Belgische bands toch die krankzinnige titels vandaan?) en hoewel duidelijk nog niet zo bekend bij het Gentse publiek, toch  meezwepend genoeg om veertig minuten aandacht op te eisen. Kan ook moeilijk anders met een frontman als Tom, en wat ze ook mogen zeggen: haal nooit een dwangbuis voor die man boven. The Guru Guru klinkt misschien wel als geschikt voer voor neurotische gekken, als oorsmeer desalniettemin uiterst effectief. Meer verwachten we niet van muziek, behalve dat tikkeltje geniaal vernuft en ook dat heeft The Guru Guru in huis.

She bangs the drums, het waren treffende woorden van onze fotograaf Wouter. Stefanie Mannaerts heeft geen genade voor haar drumvellen, en wat zij verzet aan drumgymnastiek op een uur tijd zullen maar weinig kunnen, toch is Brutus meer dan de band met die fantastische drumster !

Minstens even belangrijk, en een onmisbare schakel in de Brutustrein zijn bassist Peter Mulders en gitarist Stijn Vanhoegaerden. Terwijl Stefanie de ziel uit haar longen schreeuwt met een overgave waarvan je haren rechtop staan, zorgen de twee voor niet te stoppen gitarsalvo’s. Zwevend tussen metal, punk en vooral veel shoegaze. Brutus is meer dan noise, iedere song bevat een structuur dat een waardig lied nodig heeft, en dat is een melodie die blijft plakken als het beste zweet.

Wie het debuut Burst in huis heeft, weet waar Brutus voor staat. Riot Grrl verpakt in shoegaze dat heerlijk flirt met de muzikale verdiensten uit de 90s. Muzikanten die elkaar perfect aanvullen, Stijn die subtiele geluiden uit zijn gitaren tovert, terwijl bassist Peter bij iedere slag op zijn bas wel een duel met een niet te stoppen Stefanie lijkt aan te gaan. Veel adempauze is er niet, zowel niet voor het publiek als voor de band. Hooguit verlaat Stefanie haar stoeltje om zich een paar seconden uit te strekken om dan vervolgens zich als een losgeslagen beest op haar drums te laten vallen. Juist, she bangs the drums, en hoe! De blikken van de bandleden spraken boekdelen, een Vooruit uitverkopen en die nog eens uit de bol laten gaan, doe je niet zo maar. Een blik van dankbaarheid verscheen meerdere malen op de gezichten van de drie, maar in het achterhoofd zeker en vast dat dit nog maar het begin is…

DIDIER BECU

Democrazy 

The Guru Guru Facebook

The Guru Guru Vi.be

The Guru Guru Bandcamp

Ampersand Music 


Brutus Facebook

Brutus Website