Projectomschrijving

Cinema Perdu, ofwel de Amsterdammer Martijn Pieck, heeft er al een aardig parcours op zitten. Sinds 2012 brengt hij regelmatig nieuw werk uit, onder meer op Wool-E Tapes, Raubbau en ook Moving Furniture. Voor dat laatste label, beheerd door Orphax-man Sietse Van Erve, maakte hij eerder de mooie cd Interventions In A Landscape (2016).

Pieck woonde 21 jaar in de Nederlandse hoofdstad en komt er nog heel regelmatig. Als hij er komt, arriveert hij meestal in Amsterdam CS (centraal station). Hij is telkens gefascineerd door de geluiden die hij er hoort. Omroep(st)ers, de galm in de gangen of perrons, het voorbijrijden van treinen, het geroezemoes, onverwachte stoorgeluiden enzomeer. Het zette hem ertoe aan die geluiden op te nemen, om ze later tot composities vol veldopnames (hier beter stationsopnames) te verwerken.

Het resultaat van al die ijver is deze cd, zoals dikwijls op Moving Furniture gelimiteerd tot 200 exemplaren en in een A5-formaat kartonnetje gestoken. Zes stukken elektronische muziek staan er op, die gedistilleerd werden uit de massa opnames die Pieck maakte, ordende, bewerkte, rangschikte tot ze een eigen verhaal vertelden. Slechts sporadisch valt de hand te leggen op een geluid van een omroepster of een trein. Meestal echter is van de brongeluiden slechts weinig overgebleven.

Die werkwijze zorgt voor een boeiend luisterspel, dat meer is dan wat drones of een stel verzamelde veldopnames. Amsterdam CS is uiteindelijk geen ode aan het treinstation waar Cinema Perdu het bronmateriaal vandaan haalde, maar een melancholische reis van de verbeelding die heel goed zou passen bij een eerder experimentele film.

https://movingfurniturerecords.bandcamp.com/album/amsterdam-cs