Projectomschrijving

CLOUD NOTHINGS – Life Without Sound (Carpark/Wichita/PIAS)
Net uit: Life Without Sound of de vierde langspeler van het immer kwaaie Cloud Nothings uit Cleveland (Ohio, US). De vijfde LP als je het live-album van een vijftal jaar geleden (Live at the Grog Shop) meetelt. De nieuwe plaat volgt Here And Nowhere Else uit 2014 op waarmee een bescheiden doorbraak werd geforceerd.

Voor wie bekend is met de gierende gitaren van de band opent Life Without Sound met een kleine verrassing: een rustig kabbelend pianoloopje zet het uitstekende Up The Surface in. Geen nood echter, na een halve minuut draaien de erfgenamen van Hüsker Dü de gitaarkraan al open. Met scherp gevoel voor melodie en timing wordt het album op gang getrokken.
Op Life Without Sound klinkt de band onder aanvoering van Baldi iets lichter-toegankelijker dan voorheen al blijft Cloud Nothings onverminderd gaan voor onvoorspelbaar averechts. Een precieze omschrijving kleven op de band is en blijft even moeilijk als vroeger. Dat hotst en botst ongenegeerd heen-en-weer tussen noise, garage, punk, lo-fi gerammel en andere Pavement-achtige dingen. En komt er moeiteloos mee weg.
Na de binnenkomer vormt het somber-wanhopige Darkened Rings een tweede hoogtepunt. Een nummer waarin de piano weer opduikt, zij het lichtjes dolgedraaid in de achtergrond verscholen achter woeste gitaargolven. Knap. We kunnen het niet helpen; sinds de oerversie van I Wanna Be Your Dog zijn we gek op piano’s die achter een wapperend gitaargordijn omstandig geweld worden aangedaan.
Modern Act, de single die het album vooruitging, is een derde hoogtepunt en exemplarisch voor Cloud Nothings anno nu. Minder sonic madness, intenser en directer dan ooit tevoren. Dat maakt van Life Without Sound een bijzonder fijne plaat met beduidend meer ups dan downs. Een beetje een slow burner, gun het de tijd om te groeien op de digitale draaitafel. You won’t be sorry.
Cloud Nothings speelt op 12 maart in de Rotonde van de Botanique en die zaal bevindt zich tot nader order nog steeds in Hellhole Brussels. Tickets: 15€. Bestel ze tijdig want dit zou wel eens (erg) snel uitverkocht kunnen zijn.
WOUTER DE SUTTER

Cloud Nothings Facebook

Cloud Nothings Website