Projectomschrijving

DBFC – Jenks (PIAS)

Een album in de zomer uitbrengen is gewoonweg een oerdomme zet. Het merendeel van de wereldbevolking ligt ergens op één of ander strand zijn lijf te bruinen en voor je het weet valt je release onder de radar.

Het overkwam deze zomer DBFC. Hun debuut is niet meteen een meesterwerk, daarvoor is het allemaal net iets te afgelikt en vooral te veel uit hetzelfde deeg gekneden, maar wie tuk is op indiedance zal snel doorhebben dat het viertal in staat is om deuntjes met een verslavend effect te schrijven, ook al is het hele boeltje gepikt van anderen.

DBFC, de bandsnaam is ook al geen hoogvlieger, wordt gevormd door de Parijzenaar Dombrance en de Brit David Shaw.

De gouden tandem van Parijs en Manchester hoor je duidelijk op deze plaat, want steeds is er die kruisbestuiving van de Franse electroscène (Daft Punk dus) en allerlei dancegeluiden uit het Engelse Noorden (Happy Mondays voor de goede verstaanders).

Versterkt met de hulp van drummer Guillaume Rossel en bassist Antoine Reininger werden tien nummers ingeblikt waarmee DBFC de wereld wil veroveren. Zo ver zal het wel niet komen, want daarvoor is de cd net iets te wisselvallig van aard. Soms gewoonweg onnozel, zo is Disco Coco even belachelijk als de titel doet vermoeden, en dan weer te langdradig zoals bijv. Staying Home.

Maar er staan ook goede songs op deze eersteling. Of het de bedoeling is of niet, zullen we nooit weten, maar bij een heleboel tracks (Sinner of New Life) moeten we sowieso aan Goose denken, of hoe het doemdenken van de eighties de moderne dance ontmoet.

Muziek ook die je best vrolijk maakt, zo moet opener en titeltrack Jenks niet onderdoen voor het beste van de latere Happy Mondays. Er wordt af en toe met wat rock geflirt zoals op Bad River wat dan weer een brave (en weliswaar minder geniale) versie van LCD Soundsystem oplevert.

Neen, het probleem bij DBFC ligt hem zeker niet in de songs, want die kunnen ze schrijven. Het euvel bij deze Franse-Britse verbroedering is eerder een gebrek aan een eigen gezicht, en dat zou wel eens fataal kunnen aflopen.

DIDIER BECU
Facebook

Soundcloud

Bandcamp