Projectomschrijving

DEVELISH DEAR – These Sunny Days (Midsummer Madness)eeeeeeeeee

In het kader van onze oneindige reeks ‘alles kan/alles bestaat’ besteden we vandaag aandacht aan Devilish Dear, een band uit het zonovergoten Brazilië die zich onledig houdt met allesbehalve zwoele ritmes en samba-toestanden.

Devilish Dear heeft goed bijzonder geluisterd naar de stichtende shoegaze voorbeelden uit de vroege nineties (Lush, My Bloody Valentine of Slowdive) en klinkt bijgevolg als een band uit de periode dat de Sovjet-Unie nog maar net begraven was en de zgn. New World Order zich schoorvoetend aandiende.

Shoegaze uit het boekje vind je niet op These Sunny Days, het trio uit Sao Paulo gooit er immers flink wat synths en special fx tegen aan. Om de zaak  wat meer reliëf te geven wordt er gretig gebruik gemaakt van de pitchshifter. Een beetje té gretig naar onze zin. Onverlaten durven dit wel eens ‘nu-gaze’ te noemen.

Wat er ook van zij, in combinatie met de vocals van de zangeres van dienst (Michelle Modesto) resulteert die aanpak in een geluid dat soms verrassend dicht bij Curve aanschurkt, de grensverleggende groep van weleer met Toni Halliday in de rangen. Een kwarteeuw geleden vonden we Curve eventjes de beste band ooit. Eventjes, voor minstens anderhalve maand dus. De magie was m.a.w. redelijk snel weg one way the other.

Develish Dear wervelt met net dezelfde attitude en spacey overtuiging door haar universum waarvan  tonnen feedback, reverb, zweverige vocals en strakke ritmes de steunpilaren vormen . Af en toe behept met groovy passages die de zaak richting dansbaarheid stuwen.

Niet slecht gedaan allemaal, al gaat het gevoel dat je alles al eens eerder hebt gehoord nooit weg. Net iets te veel kopieergedrag en epigonisme van blinde orde om vrolijk van te worden.

Gratis te downloaden via Bandcamp.

WOUTER DE SUTTER

Develish Dear Bandcamp