Projectomschrijving

DIETER VON DEURNE & THE POLITICS – Dieter Von Deurne & The Politics (Morr Music)

Weet je nog wie Dieter Sermeus is? De ene zal het horen donderen in Keulen (zo gaat dat nu eenmaal), terwijl anderen zeker en vast zullen wel weten dat deze lieve man met coole snor (het bestaat!) ooit verantwoordelijk is voor Orange Black en The Go Find, twee bands waarmee hij het Belgische muzikale landschap iets meer kleur gaf.

Na The Go Find had de Belgische muzikant er evenwel schoon genoeg van en zegde het muzikantenleven een tijdje vaarwel. Een vos verleert echter zijn streken niet, zeker niet wanneer er muziek in het spel zit, en Dieter bleef alsmaar songs schrijven.

Voor zijn nieuwe band ging Dieter Sermeus het niet al te ver zoeken, maar de man uit Kontich ging gewoon ten rade bij zijn oude maten van The Go Find en voor ze het wisten was Dieter Von Deurne & The Politics geboren. Over de grappige naam hoef je je ook al niet te veel vragen te stellen. Deze bende bestaat niet uit losgeslagen prekers die je alles en nog wat verwijten, maar het is gewoon zo dat in deze donkere tijden zowat alles verbonden met politiek is, hoe idioot het soms ook overkomt…

En de muziek, wel het is een pak rauwer dan wat we van de The Go Find gewend zijn (de lp van Dieter Von Deurne & The Politics werd in vier dagen tijd opgenomen) en het is duidelijk…op deze plaat is de gitaar koning, Love Trouble lijkt wel in het bed van Sonic Youth gelegen te hebben.

Maar we moeten het zeggen zoals het is, wie vertrouwd is met de muziek van Dieter zal het niet één seconde verwonderen dat hij met zijn nieuwe band naar de jaren 90 teruggrijpt. Schoenmaker blijf bij je leest, weet je wel en doe vooral waar je goed in bent, en dus weerklinken de klanken van Pavement op heel wat songs van dit debuut…. Luister naar Jupiter Moon en geef ons maar eens ongelijk!

Maar het kan evengoed met de heerlijke STIFF-sound, want bij I’m On Trial dachten we even terug aan Nick Lowe, terwijl Too Much ontegensprekelijk naar Ride neigt (spreek ons tegen Dieter!)

Heerlijke indiesongs van een band die graag toont wat ze kunnen (daarvoor ben je muzikant), maar wel altijd een popstructuur in haar achterhoofd heeft, zelfs al de actualiteit muzikanten dwingt om krankzinnige songtitels als Nuclear Love te bedenken.

DIDIER BECU

Facebook