Projectomschrijving

EDITORS – Hallelujah (So Low) (PIAS)

Een klein verhaaltje. In 2005 was er eens een klein bandje dat met hun debuut de postpunkgemeenschap een schop onder de kont gaf. Met hun debuut The Back Room toonde de groep rond Tom Smith dat het geluid van zijn naamgenoot (juist de Robert van The Cure) nog relevant kon zijn voor een nieuwe generatie. Er volgden nog leuke plaatjes, zelfs legendarische singles, wat zeg nu zelf: wat klinkt lekkerder dan Papillon?

In de Disneycartoons zijn het vaak oude lelijke heksen die de meisjes naar de duivel drijven, in de muziekwereld is (hoe kan het anders) de kleur van het geld de boosdoener. Uiteraard geven ze dat nooit toe, we zijn geëvolueerd, weet je wel?

Het zijn wel lieve jongens die in ruil voor een week radiozendtijd hun beste beentje voorzetten voor een goed doel, maar muzikaal draait het al lang rond de grote stadia en daar heb je de nodige muziekjes voor nodig.

De tweede single uit het in maart te verschijnen nieuwe album Violence is Hallelujah (So Low). God weet wat Smith bedoelt met de openingszin “I bleed like a millionaire”, maar het is in ieder geval wel de aanzet tot een stuk onnodig bombast.

Van de vroegere Editors-sound blijft geen stukje meer over, wel het saaie van Coldplay dat nog eens gecombineerd wordt met vervelende moderne progrock à la (godbetert) Muse. Inderdaad: Hallelujah…so low!

De manager mag tevreden zijn, met dit soort rommel zullen de stadions vollopen, degene die ooit klaar kwam op hun debuut zit nu met impotentie opgescheept.