Projectomschrijving

FOUDRE! – Earth (Gizeh Records)
Foudre! noemt zichzelf een dronekwartet en staat onder leiding van multi-instrumentalist Frédéric D. Oberland die zich met het prachtige Ütopiya?-album van zijn band Oiseaux-Tempête nog in ons eindejaarslijstje van 2015 wist te wurmen.
Het derde wapenfeit van Foudre! is een registratie van een livesoundtrack voor Earth, een experimentele film van de Singaporees Ho Tzu Nyen waarin door middel van een choreografie met 50 acteurs de details van een post-apocalyps zich beeld per beeld ontvouwen. De cineast liet zich inspireren door klassieke schilders zoals Caravaggio, Rembrandt en Delacroix. De film zelf kregen we nog niet te zien, maar de prachtige huiveringwekkende muzikale spanning die hier tentoon wordt gespreid, tovert alvast enkele mogelijke beelden op ons netvlies.
Langgerekte gitaar en synth noten die aanzwellen en weer wegsterven, plaats maken voor een occasionele ritmische elektronische sequens of een kleine melodische structuur. Hoe subtiel de veranderingen soms komen aanwaaien, des te boeiender de sonische bewegingen vaak zijn.
De cd van dit Franse kwartet werd in de 16e eeuwse gotische kerk van Saint Merry opgenomen, overigens bijgestaan door niemand minder dan Christine Ott (Yann Tiersen, Têtes Raides, Tindersticks,…) op haar onafscheidelijke Ondes Martenot. (voor de leken: een oud elektronisch  toetseninstrument genoemd naar zijn uitvinder Maurice Martenot, en qua geluid vergelijkbaar met de Theremin) Het zorgt voor een haast magische luisterervaring.

Bootsie Butsenzeller

Foudre! Facebook

Foudre! Bandcamp

Gizeh Records