Projectomschrijving

G A U S S met spaties (!) is een nieuw Gents duo dat deze week de opmerkelijke single The River gelost heeft, de voorbode van de binnenkort te verschijnen debuutplaat. We waren zo onder de indruk dat een gesprek met de twee Gentenaren moest!


Jullie hebben er natuurlijk zelf voor gezorgd maar waarom de spaties tussen de letters van G A U S S en zeg niet omdat het moet, want daar zijn we niet tevreden mee!

De spaties tussen de letters in de naam G A U S S vinden wij in eerste instantie visueel interessant en op die manier creëren we ook wat afstand met de wetenschapper/wiskundige Carl Friedrich Gauss. Toch blijft de fascinatie naar inzicht en wetenschap aanwezig, want dat is waar we naar verlangen: een inzicht, een dimensie van ruimte en dynamiek. Die dimensie, vrijheid en weidsheid visualiseert zich via de spaties tussen de letters.

Een behoorlijk originele bandnaam, maar ook behoorlijk originele muziek. Hoe zouden jullie het zelf omschrijven?
Iemand benoemde het existentialistische pop en dat vonden we wel passend. We stellen de wereld in vraag, verlangen naar een nieuwe vrijheid en dansen graag. We beperken ons niet tot een genre, we integreren elementen uit de wereld rondom ons. De wereld is breed, de maatschappij is multicultureel. We zoeken in onze muziek een vertaling van de bindende energie; van intens verlangen naar soms ingetogen verwondering die in iedereen diep verscholen zit.In onze teksten stellen we soms grote levensvragen, maar nooit zwaar, vol licht en ja, dat zijn soms partylights.

Ik hoor wat invloeden uit de jaren 90, klopt dat?
We zijn door alles beïnvloed: klassieke platen, vette Ronny-beats, Britney, Rihanna, Beyoncé, Mozart, Oasis, tribal, Ennio Morricone, Slavische en Oosterse volksmuziek. Maar ook films, media en actualiteit.

G A U S S …. nog maar eens een subliem Belgisch bandje erbij. Hoe ga je daar verstandig mee om, ik bedoel de concurrentie is moordend.
Ja, we voelen de hete adem in onze nek.(lacht)  Daar willen we onze focus niet leggen. Er is absoluut heel veel goede muziek, maar die is niet van ons.
G A U S S  is onze wereld. Dit is wat we doen en wie we zijn. Het is meer een levensdoel, eerder een passie dan een keuze. Zelf kunnen we enkel werken om onszelf te verbeteren, verfijnen en vernieuwen. Het is oneindig. De rest is aan de managers, de media, de goden en u. (lacht)

G A U S S is toevallig nog eens een band uit het Gentse. Gent is een waanzinnige bakermat van muziek. Hoe verklaar jij dat?
We leven in fascinerende, explosieve tijden. Het voelt als een kantelpunt, dat merk je in veel steden. Misschien voel je dit net iets beter in Gent?

Terug naar G A U S S. Jullie zijn met twee. Wie doet wat en is het een kwestie van fifty fifty?  
Mati schrijft en maakt alle muziek, Emile schaaft, Frederik Segers poliert.

Jullie hebben een eerste single gelost, The River. Een toch wel zeer dansbaar nummer, is dat wat we op jullie debuut mogen verwachten?
We hebben dansbare nummers maar ook meer filmische nummers, al zoeken wel telkens naar beweging, een pulse, een stuwende energie, een beat. We zien de plaat als een landschap.

Jullie speelden al in Nederland, dus ik ga ervan uit dat G A U S S ook het buitenland in zijn vizier heeft?
Er zijn geen landsgrenzen voor muziek, er zijn overal mensen die we willen bereiken. In Nederland kregen we goede reacties en daar hopen we met deze plaat spoedig terug te kunnen spelen.Deze zomer spelen we in een bos in Houffalize, dus stap voor stap de wereld rond.

Trouwens we weten het dat het nog een beetje vroeg is, maar kun je iets over die plaat vertellen?Op de plaat zullen waarschijnlijk 10 nummers staan en ze wordt uitgebracht op vinyl.

 

Bij die single werd Frederik Segers betrokken, zal dat ook zo zijn op jullie debuut?
Met Frederik Segers vonden wij een gedroomde match. We hebben de plaat onder zijn hoede gemaakt. Hij kon zich heel goed in onze wereld verplaatsen. Het was een wisselwerking, een hechte samenwerking die hopelijk nog lang zal mogen duren.

Die plaat wordt door een release in eigen beheer, of hebben jullie een platenfirma achter de hand?
We zouden de plaat op ons eigen label uitbrengen, maar een goede deal zullen we natuurlijk niet afslaan!

Soms zegt men dat men moet opvallen om door te breken, hoe gaat G A U S S dit aan boord leggen?
We proberen ons traject uit te stippelen en vooruit te kijken. We hopen aansluiting te vinden met onze eigenheid. We besteden veel aandacht aan ons universum: foto’s, videoclips, outfits, visuals,… dat is voor ons één geheel. Onze muziek in een film of serie zou fijn zijn.

Buiten jullie debuut, wat zijn jullie toekomstplannen?
We willen de plaat releasen in de herfst en we hopen veel te kunnen spelen. Zieltjes winnen, één per één.

Seks, drugs of rock ’n roll?
Love is the drug.

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
De Barry Lyndon-soundtrack, omdat het zo mooi is. Het draagt de volledige tragiek van de maakbare mens in zich. The rise and fall.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur alleen mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Kanye West en praten over alles.

Het laatste woord is aan jullie?
Dit zijn onze eerste woorden. Moge er nog veel komen.

DIDIER BECU

Facebook

Website