Projectomschrijving

BEN HARPER & CHARLIE MUSSELWHITE – No Mercy In This Land  (Anti)

Ben Harper weet wat gospel is. Hij weet wat blues is, en soul en van country heeft hij ook al kaas gegeten. Hij kan ook rocken, maar die kant blijft in de samenwerking met Charlie Musselwhite grotendeels onbelicht.

Charlie Musselwhite heeft een mondharmonica, en daar weet hij raad mee. Op No Mercy In This Land zelden met opvallende technische virtuositeit – hij houdt het juist bewust vrij eenvoudig – maar steeds met een gevoel dat bijdraagt aan de sfeer in deze fijne set bluesnummers.

Je hoort zo het spelplezier van het album druipen: twee mannen die deze muziek al een heel leven doorleven en nu gezellig samen bluesnummers maken. Dat hoeft bij lange na niet te over te lopen van originaliteit: Found The One is bij voorbeeld nagenoeg een doorslagje van The Seventh Son, en voorganger The Bottle Wins Again is uitermate klassiek in zijn muzikale vraagstelling en gezongen antwoorden.

Het is allemaal simpel, ontspannen. Van het “welkom, dit is een bluesplaat” uit When I Go, over de laidback country uit Trust You To Dig My Grave tot Nothing At All dat perfect op de eerste (rustige) schijf van Both Sides Of The Gun had kunnen staan. We horen slaven (No Mercy In This Land, waarin ook Charlie zijn stem gebruikt), een priester (Bad Habits) en we kunnen dansen (Moving On): het zit er allemaal in.

Wereldhits gaan Ben en Charlie (bijna een ijsmerk, zowaar) niet scoren met hun tweede volbloed-samenwerking, maar dat is ook lekker de bedoeling niet. Ze mochten van de platenbonzen mooie dingen opnemen en de wereld is zonder twijfel beter af met dit resultaat.

Facebook
Website