Projectomschrijving

IRON & WINE – Beast Epic (SUBPOP)

Bij mij begon dat zo rond mijn dertigste, bij anderen begint dat wat vroeger of wat later, maar ooit komt er een moment in je leven waarop je begint terug te kijken. Een punt waarop je je begint af te vragen wat je tot dan toe bereikt hebt, wat je hebt bijgeleerd met ouder te worden, wat je hebt gewonnen en vooral wat je verloor onderweg.

Samuel Ervin Beam aka Iron & Wine maakt zich ook dit soort bedenkingen. Op z’n 43ste kijkt de singer-songwriter uit het zuiden van de Verenigde Staten terug op wat geweest is en hoe dat allemaal wel zo gekomen is.

Muzikaal zijn er geen verrassingen, de zachte, melodieuze stem van Beam met zijn (slide)gitaar, akoestisch ondersteund door een groep getalenteerde muzikanten waaronder: Rob Burger (keyboards) die onder andere bij Leonard Cohen en Bill Withers speelde, en Sebastian Steinberg (bass) die je misschien nog wel kent van Soul Coughing.

De cd bevat 11 pareltjes waar bij wijlen de melancholie van afdruipt zonder ooit klef te worden. Beam slaagt erin om niet in de vroeger-was-het-beter valstrik te trappen en schreef een aantal prachtige, poëtische teksten, zoals in Summer Clouds:

Wedding coat
I was waiting there for you
You raised your glass and the scars fell of my heart
We threw a stone but we never heard it land
There are clouds keeping quiet every night

Kijk, met zo’n liefdesverklaring scoor je punten!

BJORN COMHAIRE