Projectomschrijving

De Engelse singersongwriter Jonathan Jeremiah maakt al platen sinds 2010 en is nog maar een paar keer in ons land geweest. Dat was in het begin van zijn carrière en eerder dit jaar als voorprogramma van Elbow in de Lotto Arena. Bizar want deze maand verschijnt zijn vierde album, dus de man zit zeker niet stil.

Jeremiah is gekend om zijn lichte baritonstem en de soul- en folkinvloeden in zijn muziek. Meestal zijn zijn composities nogal bombastisch en hebben ze wel wat weg van Burt Bacharach. Maar nooit klinkt het overdreven, het past gewoon perfect bij zijn muziek.

Gisteren speelde Jonathan Jeremiah op het Brugse Moods festival in de intieme setting van het binnenplein van het Belfort. De Londenaar bracht zijn trouwe begeleidingsband mee en een Nederlands strijkerstrio dat de avond opende met de wondermooie intro van Gold Dust. Dit nummer zette onmiddellijk de toon van de avond.
De strijkers vulden de muziek van Jeremiah perfect aan en het klonk net zoals op zijn albums, alleen klinkt zijn stem live nog warmer en gevoeliger. Het was een mooi moment toen de band inviel en de stem van Jeremiah weerklonk na die intro. Zo’n verbluffend mooi geluid, zo intens. Zelden hebben we zoiets meegemaakt.

We kregen een mooie set met songs uit het nieuwe album Good Day dat eind deze maand verschijnt, inclusief de knappe singles Good Day en Mountain. Jeremiah liet ons ook kennismaken met Stars Are Out, Foot Track Magic, Hurts No More en Long Night. Wederom allemaal knappe, in soul gedepte songs waar de geest van Otis Redding en Marvin Gaye in rond dwarrelt.

Ook de oudere songs zorgden voor kippenvel met als uitschieters Lost, Rosario, Half Heartedly, Arms en het bekende Happiness. Met veel respect voor de artiest luisterde het publiek aandachtig naar alle songs en de humorvolle bindteksten van Jeremiah. Hij en zijn muzikanten kregen na afloop van het concert een verdiende staande ovatie. Schoonheid is relatief maar als muziek zo puur wordt gebracht, is het toch ook wel pure schoonheid.

Hij vertelde nog dat we zeker moeten luisteren naar de aankomende plaat van Lady Linn want die zou zeker de moeite zijn, hij heeft ze namelijk zelf geproducet. Ook beloofde hij snel terug te komen naar ons land. Wij zullen zeker opnieuw van de partij zijn.