Projectomschrijving

De Zweedse psychedelic doom rockers van Kingnomad brachten op 7 juli hun tweede langspeler uit op het Amerikaanse label Ripple Music. Laten we beginnen met een pluim voor het intrigerende coverartwork, dat ons strak aan lijkt te staren. Benieuwd wat dit gaat geven.

Wie wat achtergrondinfo opzoekt over het album The Great Nothing, komt algauw enkele leuke feitjes op het spoor. Zo is deze tweede plaat een conceptalbum geworden over een man in diepe meditatie/een man op zijn sterfbed (beide perspectieven zijn mogelijk volgens zanger/gitarist Mr. Jay) die onder spirituele begeleiding van een slang op zoek is naar het ultieme innerlijke bewustzijn.
Verder is het ook een heel persoonlijk album geworden, aldus dezelfde Mr. Jay, waarop er over elk geluid intensief is nagedacht. Ook vrouwlief Jay en de dochters hebben bovendien een bijdrage geleverd, respectievelijk op de eerste en de laatste track van het album.

Een introspectief album dus, deze The Great Nothing. En inderdaad, zo klinken grote stukken van de plaat ook: al bij al vrij rustig, zoekend, in zichzelf gekeerd. Introtrack The Yoga Of Desolation is grotendeels vocaal en laat zoals aangegeven een interessante samenzang tussen Mr. en Mrs. Jay horen. Bij het begin van het volgende nummer, Cosmic Serpent, horen we wat we verwachtten: 70’s stoner/hardrock met herkenbare riffs, een vleugje psychedelica en een lichte dosis prog. De vragende toon in de zanglijnen blijft de introspectieve kant in de verf zetten, ook als de band halverwege naar een Sabbath-esque breakdown manoeuvreert.

The Mysterious Agreement begint met enkele samples en gaat dan van start zoals voorganger Cosmic Serpent eindigt: retro riffs over een steady baslijn. Het refrein zorgt voor een leuke tempowissel, maar het interessantste stuk van deze song is ongetwijfeld de gitaarsolo, gespeeld met de cool van een ijsbeer in een diepvries. Van bij de intro van het volgende nummer All Those Things… drijven we mee op de zachte stroom die de basgitaar weet te creëren en vergapen we ons aan de psychedelische vormen en kleuren die de gitaren en vocals op het auditieve canvas schilderen. Zeer chille track dit, met een erg aangename flow.

Het contrast met Pillars Of The Earth, waarin de band meteen stevig inzet, is dan ook allesbehalve toeval. Na het zachte wiegen van de vorige track, gaan we nu duidelijk weer stampen met de voeten. We krijgen gevarieerd en interessant gitaarwerk te horen en het nummer bouwt op naar een leuke finale. Zo komen we bij het laatste nummer op dit album, de meer dan tweeëntwintig minuten durende titeltrack The Great Nothing. In dit lange epos laten de mannen van Kingnomad zich van hun meest progressieve kant zien. Partijen doven uit terwijl nieuwe aanzwellen, heerlijk groovende drums met intelligente baslijnen en majestueuze zangpartijen vullen onze oren en telkens als we denken dat het nummer naar z’n einde toe loopt, blijkt dat Kingnomad nog een verrassing in petto heeft. Dit nummer toont meer geslaagde schijnbewegingen dan een Neymar op een WK. Dat zorgt ervoor dat de lange track wel blijft prikkelen tot het einde, wanneer we in een eindeloze, introspectieve afdaling terechtgekomen blijken te zijn: ‘From the nothingness comes the darkness. From the darkness comes the dreaming. From the dreaming comes the purpose. From the purpose comes everything. From this everything comes the nothingness.’

Met The Great Nothing heeft Kingnomad zonder twijfel een interessant album afgeleverd. Het vraagt misschien wel een beetje inspanning om de plaat ten volle op je te laten inwerken maar wie die inspanning levert, wordt dubbel en dik beloond.