Projectomschrijving

Eind jaren negentig was triphop echt wel “in”. Bands als Hooverphonic, Portishead, Morcheeba, Massive Attack en Sneaker Pimps waren toonaangevend met hun typische dromerig geluid. Dat bracht Mario Vaerewijck (bekend van zijn gastbijdrages bij Vomito Negro en Suicide Commando, maar ook lid van de EBM-formatie Insekt dat een grote invloed was voor het album Achtung Baby volgens The Edge) en Marlon Waghemans (gitarist van Jason Rawhead die begin jaren 90 bekend waren voor hun stevige rock) het idee om ook een soort triphop te maken.

De in België wonende Canadese zangeres Juliet Coy (levenspartner van ex-Channel Zero gitarist Xavier Carion) vervoegde het duo en Lowpass was geboren. Fear Of The Flood verscheen in 1997 en werd overal positief onthaald. De songs staan nog steeds als een huis. De doorleefde stem van Juliet Coy werkt perfect met de zweverige geluiden van Mario en Marlon. Op Pukkelpop vulden ze een volledige tent en in Lowlands waren ze ook één van de blikvangers dat jaar.

Lowpass heeft maar een goed jaar bestaan, want Juliet verliet de band om zich te focussen op meer intiem singersongwritermateriaal. Vaerewijck en Waghemans gingen verder onder de naam Akyra met een nieuwe zangeres en een nieuwe sound. Ze brachten het album Free Voyeurs uit. Dit was ook het laatste wapenfeit van Akyra.

In 2004 werkte het duo nog eens samen voor het Insekt-album Ohrwürmer. Op dit album is ook een nieuwe versie te vinden van het Lowpass-nummer Your Words. Juliet overleed twee jaar geleden in een tragisch ongeval.