Projectomschrijving

MEEWIND 2.0download (1)

Wat iedereen onmiddellijk aanvoelt, 2.0 is een tweede versie, maar ook een upgrade van 1.0. De organisator N9, dé muziekclub van het Meetjesland zet de toon neer voor wat een mogelijke lijn gaat worden in de muziekwereld. Vele muziekliefhebbers willen een stapje verder zetten dan hetgeen ze via de mainstream op hun bord krijgen opgediend. Dus werd Karen Willems als artist in residence opgedragen om een festival samen te stellen met als hoofdnoemer ‘Abnormaal muzikaal’. Het was dan ook aangeraden om jezelf voor te bereiden. Wat YouTuben, wat lezen her en der, wat luisteren.

Alleen op het podium

Bert Dockx mocht openen en met zulk een naam en zulk een palmares was dat een goede zet van de organisatie. Om twee uur was er al een halfvolle zaal aanwezig. Bert is gekend van Flying Horseman en Dans Dans en heeft als rechtgeaarde muzikant pakken respect verdiend. Deze keer helemaal alleen op het podium, drie gitaren en een bataljon effectpedalen. De eerste drie nummers kwamen uit het repertoire van Flying Horseman. De afwisseling tussen de meest ingewikkelde akkoorden en de sliderpassages waren indrukwekkend. Dat energieke van Bert maakt hem speciaal. Tijdens het derde nummer ontplooide hij zich zelfs als een Vlaamse Eddie Vedder. De laatste drie nummers van het veel te korte optreden waren covers. I’m On Fire werd uiteengerafeld tot een eigen werkstuk en Albatross van Fleetwood Mac onderging een facelift om u tegen te zeggen.

Vragenvuur

Gianni Marzo was quizmaster van dienst, ditmaal met de pet van muziekjournalist bij Canvas, want met die andere petten van hem (Isbells en Marble Sounds) zou hij in dit speciale kader niet gepast hebben. Zijn vragen waren te algemeen en te vrijblijvend. De antwoorden van Mike van Consouling Sounds en Tim De Gieter van Much Luv Studio waren des te scherper. Hoe gaan independent labels en bands om met de crisisperiode? Het antwoord van Mike: Wij hebben nooit subsidies gehad. Daardoor hebben we geen nadeel van de beperking van toelagen. Wij omringen ons met mensen die een deel van de job doen, we bouwen een netwerk op van specialisten. Dat is onze kracht. De ‘360 deals’ die mainstream artiesten krijgen, met alle diensten in één pakket, dat kunnen en willen wij niet aanbieden.

Experiment

Karen Willems had een belangrijke inbreng bij de programmatie. Biond The Drums, haar eigen optreden en Father Murphy. De eerste was een experiment waarin Karen een pak draden kreeg aangemeten. Haar expressieve bewegingen deden bijkomende klanken oprijzen van één of andere computer. Goed gebracht, maar juist niet geloofwaardig genoeg. Al verwacht ik in de toekomst veel meer van dit soort combinaties op stages. Maar als je Karen Willems op het podium zet met Kreng en Benjamin Glorieux, dan… Dan krijg je een explosie van creativiteit en originaliteit. Karen aan de linkerkant, met haar opvallende bewegingen, met haar batterij aan originele percussie.  Benjamin aan de rechterkant, met een voorliefde om zijn cello langs alle kanten te bewerken in magische connectie met de linkerkant. En daartussen Kreng, die de nodige voedingsbodem creëert om de twee anderen hun ding te laten doen.

Luminous Dash: Om dit live te brengen, moet je dan geen twisted mind hebben? Karen Willems: Ik zou het zo niet omschrijven. Het is een feit dat ik niet binnen de lijntjes wil kleuren. Ik heb die ruimte nodig om mijn ding te doen. Speciale geluiden maken het verschil. Ik speel daar voortdurend mee. De ene keer een ketting, de andere keer een stoofpot uit de keuken.

Heilige vader

Father Murphy is gekend om zich af te zetten tegenover de kerk als instituut, vooral de schaamte- en schuldgevoelens die ons eeuwenlang zijn aangepraat. De kerk maakt als dusdanig een deel uit van ons collectief bewustzijn. Dus ook ons muzikaal bewustzijn. En dan kon je voelen tijdens het optreden. De sound die zij neerzetten was heel indringend en plaatste je terug in een misviering van de jaren zestig met een schreeuwende, veroordelende priester op de preekstoel. Cymbalen met een effect, een strijkstok op een eigen gemaakt mysterieuze ‘pad’, een bugel, een ‘Van Helsing’ kerkorgel… Dat waren de attributen om ons in de juiste staat te brengen. Hét moment: een minutenlange samenzang tussen beide actoren die je niet alleen kippenvel deed krijgen, maar die je voor eens en altijd afstand doet nemen van de kerk als instituut.

Frederico stond voortdurend voorovergebogen, bijna in een krampvorm,  hetgeen volledig paste bij de performance. De man heeft een Borat-snor, een stem van een stokoude monnik die zijn leven lang vespers zong en een charisma van een topartiest. Zijn vrouwelijke kompaan en geestgenoot, Chiara Lee was de rots in de branding en kon steeds de bijna ontsporende Frederico terugbrengen op het goede pad. Over balans gesproken.

Eén woord: magisch!

Luminous Dash: Waarom koos je voor Father Murphy? Karen Willems: Die band is té gek. Ik had hen al aan het werk gezien en zij hebben een diepgaande indruk op mij gemaakt. Hoe zij hun klanken maken en de energie die ze uitstralen on stage, is verbazingwekkend.

Als afsluiter

We hadden een kort gesprek met Karen Willems. (zie de twee citaten in de tekst)
Luminous Dash: Nog één vraagje, wat kunnen van jou nog verwachten in de nabije toekomst?
Karen Willems: Er zitten een arsenaal ideeën klaar voor mijn eigen project, Inwolves. Maar ik wil mij niet vastpinnen omdat samenwerken met anderen een even groot deel uitmaakt van mijn toekomst. Ik blijf openstaan voor wat op mij afkomt.

Sarah Gommers

Meewind Facebook

Meewind Website

N9 Facebook

N9 Website