Projectomschrijving

MILLIONAIRE – Sciencing (Unday Records)

Evil Superstars, Broken Glass Heroes, Eat Lions, Disko Drunkards, Magnus en The Hickey Underworld, … Welke naam ontbreekt nog in dit impressionante rijtje met Tim Vanhamel als constante? Millionaire natuurlijk!

Na het fenomenale debuut Outside The Simian Flock (1999), intensief touren en de mokerslag die opvolger Paradisiac (2005) was, werd het stil rond Millionaire. En Vanhamel gooide zich volop, met brio, op de andere projecten. Van Millionaire leek geen sprake meer. Tot nu dus.

Anno 2017 is Millionaire terug en hoe! Op 19 mei, twaalf jaar na Paradisiac verscheen Sciencing, de derde Millionaire-plaat. En die nieuwe plaat, dat wil ik nu al aan de wereld kwijt, is een voltreffer. Volwassen rock ’n roll met evenveel ei zo na Beatlesque-pop als vette funk aan boord…

Op Sciencing regeren de groove en souplesse. Natuurlijk wordt er nog een aardig potje gerockt, wees gerust, maar evengoed hoor je pure pop en vette funk op dit eclectische en erg rijk klinkende album. Dat Vanhamel over een fijne keel beschikt, is geen nieuws, maar op Sciencing zingt hij werkelijk fantastisch.

Voor de opnames trok Vanhamel, samen met Eat Lions-drummer Damien Vanderhasselt naar de elStudio in Costa Rica van landgenoot Jeff Claeys. De opnames verliepen vlot en twee maanden later keerde Vanhamel terug naar België met een nieuwe Millionaire-plaat onder de arm. Nu ja, de nummers waren klaar. Vanhamel producete de plaat zelf, voor de mix werd op Greg Gordon beroep gedaan, bekend van diens werk met Oasis, Wolfmother en Triggerfinger. De mastering werd gedaan door niemand minder dan de legendarische Howie Weinberg (Nirvana, The White Stripes en Beastie Boys).

“Nu ik wat ouder ben, wil ik niet meer noodzakelijk de hardste rock ’n roll maken, ik wil vooral iets maken dat heel mooi is”, verklaarde Tim Vanhamel zelf over de heropstanding van Millionaire en het nieuwe album. En ook “De groove is veel belangrijker op dit album, ik koos voor de less-is-more-aanpak. Ik haalde meer gitaarriffs weg dan dat ik er toevoegde” aldus de bijna veertiger.

Vanhamel bekende ook “we voelen niet meer de nood om de luisteraar om de oren te slaan met luide gitaren”. En dus werd Sciencing een heel mooie en gevarieerde popplaat, met veel prachtige melodieën, aanstekelijke ritmes en onverwachte wendingen.

Natuurlijk heeft Vanhamel zijn gitaar niet aan de wilgen gehangen, aan Vanhamels fijne gitaarspel is dan ook geen gebrek op de plaat, al is de single I’m Not Who You Think You Are misschien de enige echte rechttoe-recht-aan rocker op het album, lekker vuil en gecontroleerd rommelig. Gerockt wordt er zeker, ook op Bloodshot en Guru’s Feet, maar dan met een flinke injectie blues en funk.

Under A Bamboo Moon is even onweerstaanbaar als funky en klinkt als die ene song die Lenny Kravitz nog had kunnen maken na Let Love Rule en Mama Said om nog enigszins origineel en boeiend te blijven. Gemiste kans, Lenny.

Little Boy Blue sleept en heeft een heel filmisch karakter, een Ennio Morricone-achtige harmonica incluis, bezwerende synths en psychedelische gitaren, en klinkt even dreigend en gevaarlijk als prachtig. De vocalen komen pas in de staart van het nummer en dan is het plots over. Op Wastelands klinkt Millionaire op zijn aller funkiest, maar luister dan zeker ook naar Love Has Eyes.

Is dat een harp die Back In You begeleidt, samen met een slepende beat en strijkers? Wat een wonderlijk mooie balad en overheerlijke  popsong. Ook Silent River, een duet met de Canadese zangeres Clara Klein is pure schoonheid, en vormt samen met Back In You een wel heer erg geslaagd rustpunt op het album.

“I need some ti-i-i-ime, gimme some ti-i-i-ime”. Waarom het fenomenale, van geweldige melodie en groove voorziene en dus onweerstaanbare Busy Man net als het instrumentale rond een gitaariff gebouwde, gejaagde Visa Running als een bonustracks worden aanzien, en niet als volwaardige albumtracks is mij een compleet raadsel. Ze maken het album mee tot het eclectische meesterwerk dat het is! Voila, het hoge woord is er dan toch uit. En nu gaan we daar niet flauw over doen, de waarheid heeft haar rechten: de nieuwe plaat van Millionaire is een meesterwerk! Voilà.

Sciencing is uit op het Unday-label. Als je het album gaat kopen, en waarom zou je dat niét doen, zorg dan dat je de versie mét de bonustracks hebt, want bij Millionaire betekent bonus gewoon nog meer geweldig lekker oorsnoep! Zeg dat Mark het gezegd heeft.

MARK VAN MULLEM

Millionaire Facebook

Website