Projectomschrijving

NADJA – Touched (Consouling Sounds)

Ik heb twee settings uitgeprobeerd om deze release te smaken. De eerste was een betoging in Brussel tegen het bezoek van Trump en de tweede tijdens een dagrit op mijn moto. Beiden gaven een andere kleur aan de nummers. En dat is waarschijnlijk de sterkte van Nadja. Een stevige, low beat sound die past in verschillende settings en die je mood ondersteunt.
Touched is een re-release waarvan sommige nummers reeds dateren van 2003. Nadja kwam als het ware automatisch bij Consouling Sounds terecht nadat deze laatste het label Conspiracy aan zijn repertoire toevoegde.

Drone-metal is de basis en kenmerkt zich door enkele thema’s per nummer. Thema’s die je als luisteraar aanspreken of niet. Het moet dus klikken, de chemie moet er zijn. Want anders vervalt drone-metal al snel tot een duistere soep die niet smaakt. Maar als Aidan Baker van de partij is, dan is er ook kwaliteit. Onlangs prees ik de man de hemel in omwille van zijn meesterwerk met Karen Willems. Dit album is een duidelijke bevestiging dat hij in topvorm is. Zijn compaan Leah Buckareff tekent voor de bas en vocals en is daarmee de tapijtlegger van dienst.

Als je het duistere niet kan omarmen, dan ben je een ontkenner. Neem het voorbeeld van de anti-Trump mars, dat is duistere energie. En daartegenover komt een hoopgevende boodschap van duizenden mensen die uitschreeuwen dat er toch nog een toekomst is. Dat doet de release met mij. Het is een uplifting van mijn diepste gevoelens naar een hoger level.

Mutagen opent met een lange drone-klank. De gedempte drums spelen hun belangrijke rol op de achtergrond, ze zitten op het ritme van ons lichaam. Ze doen ons stap voor stap meegaan in het geheel. De gebruikte thema’s liggen mij bijzonder goed, herkenbaar en sterk aangevuld door bijgeluiden die de soep kruiden. Stays Demon heeft die lang uitgerekte zangpartijen en dus een andere kleur dan zijn voorganger, meer de post-metal kleur.

De derde noemt Incubation Metamorphosis, en opent met zachte gefluister, en dat een paar minuten lang. Het roept de sfeer op van wedergeboorte of transformatie, zoals de titel suggereert. Na vijf minuten komt het eerste thema aan bod. Ook hier is de zanglijn bepalend voor de sfeer. Doordat het geheel minder drone is en meer metal, hebben we een derde invalshoek van Nadja. Afsluiter is Flowers Of Flesh. Geen verrassende nieuwe elementen of een sfeerbijsturing, wel dezelfde hoogstaande kwaliteit die de rode draad is doorheen het album.

Touched heeft me geraakt, meer dan ik verwacht had.

SARAH GOMMERS

Nadja Bandcamp

Consouling Sounds

Facebook