Projectomschrijving

PAYNE Someone Is Missing (PIAS)

Ze week uit van Frankrijk naar Brussel en noemt zichzelf Payne. De vertaling van Payne strookt niet met de achterliggende introverte gevoelige muziek. Payne is juist een extraverte persoonlijkheid waar iedereen naar opkijkt. Joanna Lorho weet haar tijd te verdelen tussen het kunstzinnige, waaronder cartoons, en het schrijven van songs. Vanaf het eerste nummer voel je dat. Er zit meer in dan een zoveelste singer/songwriter.

Cellist Corentin Dellicour en gitarist Stephane Daubersy ondersteunen de sound en dat geeft bij wijlen een frivole, frisse touch aan het geheel. De overall feeling is rust en meditatief luisteren. Dat komt deels door haar stem en deels door de thema’s die aangeraakt worden. Zoals in Feed The Dark waar ze speelt met subtiele verwijzingen naar het duistere in een relatie. Even springen naar nummer drie, September. De cellist zoekt en vindt de perfecte harmonie met haar stem. Het heeft iets Iers in zich. Die melancholie, die diepgang, dat wegzinken. “I’m the keeper of love”, zijn de laatste woorden…

Na The Wrong Boy en What I Deserve volgt nog een puik nummer The Barn. Een speciale compositie die licht afwijkt van de twee voorgaande. Goed gevonden, soms complexe toon- en ritme wisselingen. Hierdoor wordt het niveau van de ep omhoog getrokken. Afsluiter June doet je een laatste keer wegzinken in de heerlijkheid van eenvoudige pianoklanken.

Payne speelt op 12 mei tijdens Les Nuits Botanique

SARAH GOMMERS