Projectomschrijving

In maart verschijnt Barry’s Mixtape, de gloednieuwe ep van Mogo met Thomas Valkiers achter de knoppen. Het heeft allemaal iets met een konijn en postpunk te maken. Een plaatje waar iedereen naar uitkijkt (hopen we toch en zou zo moeten zijn), in afwachting daarvan tien overbodige vragen aan zanger Piet Van de Velde.

Welke rol speelt muziek in je leven?
Het ligt op de kruislijn tussen verslaving en hobby. Of om het mooi te zeggen: het is tegelijk de moeilijkste wijze om jezelf makkelijk uit te drukken. Maar als muzikant vooral, een eerlijke manier om aan geld te komen voor voedsel voor mijn konijn, Barry.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht. Niet liegen!
De soundtrack van Space Jam. Geweldige plaat, enkel jammer dat Bill Murray op geen enkel nummer staat.

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Thurston Moore op het Ultra Eczema Verhackertes festival in de Monty. Even de situatie schetsen: vlak voor meneertje Moore moest optreden, maakte Benjamin Verdonck op het podium een met stoelen geconstrueerde olifant. Na een kwartier van puzzelen met het beschikbare meubilair was hij bijna klaar. Nog voor hij de top van zijn stoelenolifant kon bereiken, viel hij genadeloos hard tegen de grond. Een mens zou voor minder beginnen te denken aan Icarus. Uiteindelijke speelde Thurston Moore daar een set waar hij keurige liedjes liet ontrafelen tot feedbackloops van 8 minuten lang. Ik vond het indrukwekkend hoe hij live het evenwicht wist te houden tussen noise en song.

Noem drie bands of artiesten van dit moment die we in het oog moeten houden.
In de categorie buitenland: Amen Dunes, Shame en pinkcaravan! 
In de categorie binnenland: The Spectors, Beech en Teen Creeps.
In de categorie je-weet-maar-nooit: Shandie Shaw.

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Ik vermoed dat er weinig platenhoezen kunnen tippen aan de hoes van The Velvet Underground & Nico.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat ooit in jouw ogen?
Who Will Cut Our Hair When We’re Gone van The Unicorns uit 2003. Het is een ontzettende bizarre en catchy plaat met cameo’s van een verdwaald leden van Arcade Fire en Broken Social Scene. Na een luisterbeurt zal je al snel begrijpen dat “unicorns are people too” en al fluitend de nakende ondergang van deze wereld tegemoet gaan.

Wat is volgens jou de meest overgewaardeerde plaat in je ogen?
Het oeuvre van de zangeres Talitha na Bubbelbad. Eerlijk gezegd, ik weet niet of ze nog nadien veel heeft gedaan.

Welke plaat doet jou wenen?
Arthur Russell – World Echo.

Mocht jij voor 24 uur in de huid mogen kruipen van iemand anders, niet noodzakelijk een muzikant. Wie zou het zijn, en wat zou je dan doen?
Lieven Van Gils en ontslag nemen bij de VRT. En inschrijven voor de cursus “EH EH EH EH! op het einde van een zin plaatsen is geen vraag”.

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!
Opgelicht worden door Samson en Gert! Tijdens hun zomeroptreden in Aalst ergens in de grauwe jaren ‘90 geloofde ik nog in de goedheid van mijn medemuzikanten. Tijdens de intermissie gaf ik 50 Belgische Franken (met inflatie omgezet in modern geld: DUZENDEN EURO’S) voor een fruitsapje aan één van de handlangers van de  hond met een spraakgebrek en zijn snode kompaan. Echter bij het uitdelen van het sap kreeg ik geen sapje, wel werd ik getrakteerd op enkele sardonische liedjes over hoe het zou zijn om 1 miljoen te bezitten. Sindsdien ben ik een pak cynischer.