Projectomschrijving

SECRET SIGHT – Shared Loneliness (Unknown Pleasures Records)

Waar denk je aan als we het over Italië hebben? Pizza’s, maffia, Fellini of gewoon honderden soorten van die lekkere ijssmaakjes? Stel deze vraag aan de muziekliefhebber met de betere smaak, wat dat ook mag zijn, en hij zal je op de schouder kloppen om je smalend te zeggen dat dit tegenwoordig het walhalla voor de betere postpunk is. Er zijn voorbeelden genoeg. Van Schonwald tot Ash Code, en Secret Sight mag daar ook gerust erbij. Een band uit Ancona die net zijn debuutplaat uit heeft, de cd op het gerenommeerde Unknown Pleasures Records en de vinylversie ervan op het al even fijne Manic Depression-label.

De plaat begint nogal zwaarmoedig met een instrumentaal nummer. Lowest Point, de titel spreekt boekdelen, en zo voelt het ook aan. Plaatje voor doemdenkers dus? Beetje toch, want meteen bij Stage Lights ga je meteen weer aan The Cure denken. Geef de Whispering Sons (of wie dan ook) de schuld (of de handdruk) maar vandaag is The Cure weer helemaal in.

Blindmind is iets lichters en neigt zelfs wat naar de synthpop van de jaren 80. Net iets te glad voor ons, maar we hebben dit jaar al veel slechter gehoord. Een tikkeltje weemoed is altijd wel op zijn plaats. Zowel Fallen als Flowers hebben dat in zich. Je kan je wel vragen stellen bij de eenvoud van de teksten, maar soms is simpel gewoon beter dan gecompliceerd.

Swan’s Smile is wat meer uptempo, maar het mooiste op Shared Loneliness is zonder meer Over. Een song over het einde van een vriendschap, een liefde. People come and go, jammer, gelukkig schrijven ze er wel nog schone liedjes over…

Sometimes…het klinkt alsof het eentje van The Cure kon zijn, toch? Pikken van de beste kan geen kwaad, en wanneer een band zijn cd afsluit met een song van de meest ondergewaardeerde band ooit (The Fire van The Sound) kunnen we alleen maar zeggen dat deze Italianen een topsmaak hebben.

Noteer alvast in uw agenda dat ze op 20 januari in de Kinky Star in Gent staan!

DIDIER BECU

Facebook

Bandcamp