Projectomschrijving

Foto: (c) Inge Kinnet

Het leek erop dat de kleine kantine van DOK, de site op de Oude Dokken in Gent, gevuld was met mensen die Senne Guns persoonlijk kenden. De sfeer was al snel familiair en Senne gaf de indruk erg op zijn gemak te zijn. Eventuele zenuwachtigheid was er niet aan te zien.

Nochtans ging het om een try-out van de eerste solovoorstelling van Senne Guns. Een try-out waar nog aan moest gesleuteld worden. Hier en daar werd een stuk tekst vergeten, of was er even twijfel over de volgorde. Niemand die er zich aan stoorde, ook Senne zelf niet. Of het nu kwam doordat hij zich (misschien) tussen bekenden bevond of niet: hij kwam vlot, zelfzeker en joviaal over. Wat meteen opviel was het plezier dat de muzikant aan het spelen beleefde. Gedurende de hele voorstelling lachte hij, genoot hij en maakte hij spontane grapjes.

In een vertelling – waarin Senne spreekt over zijn dromen en ambities als kind, puber en volwassene – vloeit het verhaal van de ene humoristische muzikale anekdote naar de andere. Zo leerden we bijvoorbeeld dat de elfde pianosonate van Mozart tot stand kwam uit de dagdagelijkse frustratie van het naar school brengen van ’s mans kroost: ‘Doe uw schoenen aan!’, ‘Waar is uw jas?’, ‘Hebt ge al geplast?’… dat soort zaken.

Hoe grappig de voorstelling ook mag zijn, bij momenten blijft Guns nog iets te braaf. In het stukje over seks op muziek lijkt hij even een menselijke jukebox te worden, zonder de nummers echt te vernieuwen. Ook de kleine hits die Guns reeds had, passeerden routineus de revue. Gelukkig waren deze stereotype momenten maar van korte duur en durft Senne ook wat te jennen. In het nummer over religie, bijvoorbeeld.

Guns laat zich in zijn werk beïnvloeden door verschillende artiesten en nu en dan kan je dat duidelijk horen. Zijn nummer over een ontrouwe vrouw deed ons toch wel wat denken aan Ik Vrees Dat Je Man Het Weet van Kommil Foo. Al zullen de gebroeders Walschaerts daar zelf wel al over geoordeeld hebben: de voorstelling van Senne Guns is geregisseerd door Raf Walschaerts zelf.

Uiteindelijk was de voorstelling voorbij voor we het goed doorhadden, wat toch altijd een goed teken is. Senne Guns is een getalenteerd pianist en geboren entertainer en verveelt geen moment. Wij zien hem graag opnieuw aan het werk in december, als zijn voorstelling Over Muziek (En De Rest) volledig af is.