Projectomschrijving

SOL INVICTUS  – Necropolis  (Prophecy)

Hak, hak, hak, hier komt de hakker, hij komt uw kop afhakken, hak, hak, hak. Geef maar toe dat dit klinkt als een morbide kinderrijmpje. Dat is het ook, maar dan in het Engels , gezongen door Tony Wakeford die ergens doet denken aan Johnny Cash en met de sublieme klanksetting van Sol Invictus is er wel een discrepantie met een kinderrijmpje .

Chop, chop, chop here comes the chopper, to chop of your head, chop, chop, chop the last man is dead….

Necropolis is een soort conceptalbum dat gaat over de teloorgang van een metropool. De naam van dit album verwijst naar de wereldstad Londen waar vroeger een spoorlijn lag tussen stad en kerkhof met de naam London Necropolis Railway. Londen, de metropolis van een quasi overmachtig keizerrijk dat heerste over de wereld, en die nu een zwanezang zingt over haar magistrale verleden en overheerst en overschaduwt wordt door duistere externe machten die alles doen wankelen en zal vervangen tot een necropolis. De stad die leefde door de slang die luistert naar de naam Thames, de rivier die meanderde door de wijken en voorsteden, tussen gouden kastelen en barakken vol schimmel, tussen vorsten, adel, plebs en alle mogelijke alter-ego’s van Jack the Ripper.

De stad is een mausoleum geworden ter verering van de dood, je kan die geur van verrotting opsnuiven in de teksten en muziek van Tony Wakeford. Het doet de ronde dat dit hun laatste plaat gaat worden, de zwanenzang van Sol Invictus over de zwanenzang van Londen zo kunnen we stellen.

Voor het eerst horen we een koor (The Green Army Choir) in hun werk. Samen met de stem van Tony Wakeford en akoestische gitaar als solide basis bijgestaan door piano, viool, fluit, elektrische gitaar, bas en drum heeft deze plaat een mooi klankscala. Je voelt een opbouw naar het nummer The Last Man dat we twee jaar geleden voor het eerst hoorden als voorloper van dit album. The Last Man gaat een nummer zijn dat we gaan koesteren als één van de topnummers van deze groep.

Er staan nog een paar mooie nummers op die de fans van Blood Axis, Death In June, Von Thronstahl, Current 93 en andere neofolk- of darkfolkgroepen gaan beklijven. Mooi album en toegankelijk ook voor mensen die het genre niet kennen. Kijk even door het imago dat sommigen willen opkleven aan het genre en verwacht u aan een mooie plaat .

Verkrijgbaar op lp , cd en dubbelcd met boek.