Projectomschrijving

STEVIE MCLAUGHLIN – Toy Empires (Limb Music)

Stevie Mc Laughlin is voornamelijk gekend als gitarist van de Ierse metal band Sandstone.  Om zich een beetje los te trekken van deze band en zich volledig te kunnen laten gaan in zijn eigen ideeën en muzikale ingevingen, heeft Stevie besloten deze soloplaat op de markt te brengen.

Toy Empires balanceert tussen de hardrock en klassieke heavy metal waar hier en daar de invloeden van Gary Moore, Steve Vai en John Petrucci te horen zijn.  Stevie weet echter wel zijn eigenheid in het album te brengen en maakt dus niet zomaar een copy van voorgaande gitaarvirtuosen.  Door emotionele melodisch gevoelige Ierse invloeden aan dit album toe te voegen, weet hij zich te onderscheiden en heeft deze plaat toch een unieke sound meegekregen.

Toy Empires is een one-man project. Stevie verzorgt alle instrumenten op dit album en neemt ook de zang voor zijn rekening.  Het album bevat tien nummers van een hoge technische standaard met strakke riffs en wervelende solo’s.  Afgezien van deze technisch perfecte gitaarpartijen, zijn de melodieën en harmonieën belangrijke componenten van het album. Maar ook liedjes met een grote hoeveelheid prog-invloeden, zoals Apocrapha komen aan bod.  Liefhebbers van meer groovende  nummers kunnen hun gading vinden in ondermeer Immortal Rose.

Het titelnummer Toy Empires is dan meer een melodieus iets met strakke melodielijnen. In tegenstelling tot andere gitaristen is Stevie McLaughlins zang ook vrij aangenaam om naar te luisteren. Met deze Toy Empires is Stevie er in geslaagd op zijn eentje een sterk album vol gearrangeerde melodieuze metal songs aan zijn fans te geven.