Projectomschrijving

Op donderdag 7 juni 2018 zou Prince 60 jaar geworden zijn. Om de verjaardag van zijne purperen hoogheid te vieren stond Stijn opnieuw in de AB om zijn Prince programma te brengen. Hij deed dit ook al eens in 2017. Naar eigen zeggen was het dit jaar de laatste keer.

De AB club was redelijk gevuld met fans van Prince. Wie hoopte op hits en meezingers was aan het foute adres. Zijne Antwaarpse Sexy MotherFucker is natuurlijk wel een notoire Prince fan, maar vooral ook een zeer eigenzinnig artiest. Als Stijn Prince speelt dan doet hij dat op zijn manier, hij brengt de teksten van Prince, maar in een eigen muzikale versie. Dus geen jukebox met meezingbare hits maar een zwoel feestje in de kleine club van de AB. Voor de aanwezigen die de teksten van Prince niet van achter naar voren uit het hoofd kennen (zoals wijzelf) was het zelfs een sport om de nummers überhaupt te herkennen. Eenmaal we dat hadden opgegeven konden we ons onderdompelen in de super hete, stomende avond die Stijn voor ons in petto had.

In het begin van de avond reageerde het publiek nog wat onwennig. Stijn van zijn kant deed er alles aan om het publiek in beweging te krijgen. “Let’s all jump”, “Clap your hands to the rhythm” en “Let’s sing , Let’s shout” …”Are you hot? – No!  Why?  Because we’re cool”. Een deel van het publiek was onmiddellijk mee, het andere deel stond wat vreemd te kijken als Stijn z’n typische trukendoos bovenhaalde. Voor wie er niet mee vertrouwd is, volgt een summiere introductie die niet half zo goed klinkt als de werkelijkheid. Stijn speelt live met een soort sound machine waarmee hij allerlei geluiden en effecten creëert. Hij zingt een stukje, neemt dat op en speelt het dan weer af terwijl hij live een tweede stem zingt. Of hij activeert een stemvervormer waardoor hij plots klinkt als Notorious B.I.G.

Stijn was in topvorm en super alert. Meerdere keren reageerde hij op flarden van gesprekken die hij opving op de eerste rijen. In Da Club sta je heel dicht bij de artiest en die nabijheid werkt duidelijk van twee kanten. Vooraan stond een aantal dames die zo uit de clip van Cream waren weggelopen, kortgerokt en sexy dansend. Stijn had ze direct in het vizier en de dames vonden de extra aandacht uiteraard fantastisch. Dit was echt zo een avond waar het publiek een bijna even grote rol speelde als de artiest. Het was bloedheet en niet alleen door de hoge temperatuur.

Stijn nam ook uitgebreid de tijd om grapjes te maken en verhalen te vertellen. Hij vertelde bijvoorbeeld over zijn bezoek aan Minneapolis waar hij zich realiseerde dat je niet naar Paisley Park moet om de geest van Prince te vinden. Prince is daar waar zijn muziek wordt beleefd. En er was natuurlijk het verhaal van de driekwart jas die hij donderdag aanhad net zoals in 1999 toen hij naar een optreden ging van Prince. Halverwege de set wisselde Stijn die jas in voor een hemdje waaraan spiegeltjes en een blinkende zonnebril waren vastgemaakt. Door die outfit lichtte hij nog meer op en stond als een soort levende discobal in het midden van zijn sound machine.

Niet alle muziek was vooraf opgenomen. Rechts op het podium stond een piano waarop Stijn onder meer Little Red Corvette en Starfish & Coffee in een super breekbare versie bracht.  De belichting werd aangepast: geen discolichten meer, enkel nog een purperen spot en een groot verlicht hart achter Stijn… heel ontroerend.

Op het eind van de set speelde hij nog een paar nummers die oorspronkelijk niet op de setlist stonden. Omdat een zelfgeschreven nummer met als strofe “Poesje mouw kom eens gauw ik heb lekkere melk voor jou” even goed onthaald werd als de rest van de set, stelde hij voor om in november, ter ere van zijn eigen verjaardag, opnieuw naar de AB te komen met een set “Stijn speelt Stijn”.

Al met al was het een super avond. Volgend jaar mag het voor ons nog een keertje en die november afspraak boeken we vast ook.

Foto: Koen Bauters (2017)

Filmpje : Official AB (2017)