Projectomschrijving

STRUGGLER – The Gap (Vitarka Records)

Hoe het komt, weten we ook niet, maar alles lijkt pijlsnel te gaan tegenwoordig. De technologie dwingt je daar nu eenmaal toe. Ofschoon we allemaal door Facebook en andere sites die alleen maar je poen (of je privé) willen, lijken we allemaal wel dolgedraaide Duracell-konijnen te zijn geworden. Achterom kijken is soms gezond, en het is al even prettig om de goden van toen te (her)ontdekken. Struggler bijvoorbeeld, en ironie oh ironie: laat Struggler nou net die band zijn die niet achterom kijkt.

Destijds omschreven als postpunk, wat ook was, en dus in zekere zin de geestelijke vaders van nieuwe goden als Whispering Sons of Charnier, maar The Gap is toch wel andere koek.

Duister, dat wel, zelfs pikdonker, maar de band die in de jaren 80 in één adem genoemd met De Brassers en Siglo XX werd genoemd (helaas door het grote publiek wat vergeten, wellicht omdat ze niet die ene hit hebben neergepend die tot vervelenstoe op retrofeestjes wordt gedraaid), tapt hier toch uit een heel ander vaatje.

Een lekker vaatje, want de allernieuwste van Struggler is geen plaat geworden van een groep die zichzelf blijft herhalen tot er alleen maar een levensloze jukebox van overblijft, wel één die op perfecte wijze post-punk met no-wave weet samen te vatten, waardoor je gespierde noiserock met een donkere ziel krijgt. Fuck de eighties, en nog meer de herinneringen eraan, het zijn toch maar opgeblazen luchtbellen.

De nieuwe release op het Duitse Vitarka Records is een triomf. Struggler klinkt donkerder dan ooit tevoren, maar het is wel het geluid van een noiseband die verlekkerd is op Husker Dü, of als je het meer hedendaags en dichter bij huis wil: Falling Man. Met soms vrij extreme gevolgen (lees oorverdovende gitaren of gewoonweg gebalde punknoise zoals Black Age), hoewel het geen noise om de noise te doen is. Trouwens, we vinden niks uit, de plaat wordt afgesloten met een cover van Pere Ubu (Final Solution) en dat zegt genoeg!

Geen voer dus voor new wave parties of andere feestjes voor de derde leeftijd, dit is snoeiharde noiserock en we like it!

DIDIER BECU

Struggler Facebook