Projectomschrijving

‘t Hof Van Commerce is dit jaar terug en Gent zal dat geweten hebben. Een viertal maand na hun passage in de Vooruit, stond een volgeladen Handelsbeurs klaar voor een nostalgische trip down memory lane. Boomtown is voornamelijk een gratis festival, maar een enthousiaste mensenmassa vond betalen duidelijk geen probleem.

Opkomen op Raining Blood van Slayer, het is een statement. DJ4T4 heeft niet veel nodig om zijn publiek op te zwepen. ‘Zijn’ publiek, want dat is Gent ondertussen geworden, de tweede thuishaven van ‘t Hof. Twintig jaar na hun debuut En In Izegem weten Buzze en Kowlier ondertussen wat van hen verwacht wordt. Met Bam! gaven ze alvast een voorsmaakje op wat te wachten stond.

Er was geen zenuwachtigheid te bespeuren bij de West-Vlaamse MC’s. Zonder Niet kwam eruit alsof het net geschreven was. Haantjesgedrag op zijn best. Klassiekers uit hun vier verschillende albums passeerden de revue, zonder er één te missen. Uw moeder werd nog steeds met de grond gelijkgemaakt, terwijl Kowlier probleemloos zijn ego streelde en 4T4 medleys eroverheen draaide. Tussen de nummers door heeft het hiphoptrio echter nog altijd moeilijk met bindteksten. Een serie van onverstaanbare moppen en verkeerde invallen lieten ze desondanks niet aan hun hart komen. Ze meenden tijdens hun hits nog steeds elk woord. Hun horloges bleven vermist en er was geen totetrekkerie aanwezig.

Hun nieuwste Truckchauffeur was voor iedereen wennen. Door een ietswat inspiratieloze tekst was het publiek plots z’n draad kwijt. Herhaling kreeg de bovenhand en deed ons vrezen voor de toekomst. Aan al de rappers van België: probeer iets beter! We vonden snel het tempo terug met meesterwerken als Kom Mor Ip en Jaloes, voor ons de hoogdagen van originaliteit. De Handelsbeurs was vergevend. Afsluiten deden ze na vijf kwartier met Niemand Grodder, waarin ze uitlegden waarom ze nog steeds het heersende hiphopcollectief zijn van Vlaanderen.

Serge Buyse, Flip Kowlier en Kristof Michiels hebben getoond dat ze de laatste twintig jaar terecht bovenaan gestaan hebben. De vraag blijft echter of het geen tijd is om de kroon door te geven, maar dat is er één die ze zelf moeten beantwoorden.

Copyright foto: Geert Bonne