Projectomschrijving

THE ART BARBEQUE – Feet Hacked Rails  (Artoffact)

Controlled Bleeding krijgt bij Artoffact een voorkeursbehandeling middels een 10 cd tellende luxeuze box die zich focust op de productieve periode die het project kende tussen 1985 en 1988, toen niet minder dan dertien platen, waaronder drie splits, verschenen. Oprichter Paul Lemos en zijn twee kompanen Joe Papa en Chris Moriarty kenden in die periode een creatieve boost die nauwelijks zijn weerga kent met albums op illustere labels als Sub Rosa, Dossier en Sterile.

Controlled Bleeding is tot op heden actief, met Lemos nog steeds als boegbeeld. De kompanen uit de jaren 1980 zijn al lang verdwenen, al is Lemos’ muzikake parcours nog even dwars en divers als toen.

Industrial, tribale geluidscapes sounds, gothic, etherisch en ambient, het kreeg allemaal zijn plek. In de box zitten onder meer klassieke vroege platen als Headcrack en Between Tides. Maar ook twee albums die lang heel wat moeilijker tot niet te vinden waren. De samenwerking van Lemos en Papa met als albumtitel Music For Stolen Icon en het nog obscuurdere Feet Hacked Rails.

Laatstgenoemde plaat is al drie decennia zowat onvindbaar en krijgt naast een plek in de box eindelijk ook een digitale versie. De plaat is wat tussen de plooien van de muziekgeschiedenis gevallen, omdat Lemos hier koos voor aan andere projectnaam, The Art Barbeque. Het was een kortlopend zijproject (1985) met de initiële bedoeling dat Lemos alles wat hij op tape zette in New York in 1985, en voor zijn hoofdproject niet echt kon gebruiken (of er te veel zou in schrappen en herwerken), toch zou kunnen uitbrengen. Het bleef echter bij deze ene plaat, die dan ook nog muziek bevat die niet zo veraf staat dan wat hij op de albums onder het banier van Controlled Bleeding op de markt bracht.

Akkoord, de veertien nummers, gemaakt door hetzelfde trio, vertoont wat minder samenhang, een gebrek aan concept. Toch is het duidelijk herkenbaar als een Controlled Bleeding-plaat, waardoor Lemos besloot dat dit een eenmalige offschoot werd.

Metaalgekletter en -geratel (Chest Cavity Dance Beat), metaalgeschraap met liturgisch aandoende gezangen (Platitude), helse industrial (Untitled Return), speelse (al is dat relatief) elektronica (Roast’s On) of met vervormde stemmetjes doorspekte nondance (Mindamoking Orch), het kan allemaal en klinkt stuk voor stuk uitermate indrukwekkend, toch voor luisteraars die weg kunnen met niet doorsnee industrial. Een welkome, opgefriste heruitgave durven we te stellen.