Projectomschrijving

THE GURU GURU + IT IT ANITA Gent, Charlatan (18/07/2017)

Tien dagen Gentse Feesten heeft een mens al voor heel wat dilemma’s gesteld, maar dinsdag wisten we zonder enige twijfel wel naar wie we zouden gaan kijken, en dat ondanks de andere aantrekkelijke concertjes die elders in de Arteveldestad bezig waren! Naar De Charlatan voor één van de twee topbands van dit moment: The Guru Guru en It It Anita.

Twee bands die perfect bij elkaar passen, geen van hun kijkt naar een decibel meer of minder, en ze geven zich voluit. Dat laatste klinkt misschien wel logisch, maar toch lijkt het deze dagen alsof alleen de Belgen dit doen en het is dan ook geen wonder dat iedere Belg met de dag zich meer chauvinistisch begint te gedragen als men het over de Belgische scène heeft. Ze was nog nooit zo goed, en De Charlatan zat dan ook goed vol. Wat ook niet zo vanzelfsprekend is, want als het overdag 30 graden is, dan zoekt een mens tijdens de Gentse Feesten graag afkoeling op de stoep van de Vlasmarkt, maar niet als deze twee spelen.

Bands die zich volledig geven dus. Gisteren zagen we nog de zanger van Vonnis aan de deur van de Kinky Star bengelen, en ook de frontman van The Guru Guru moet niet onderdoen als het op gekke fratsen aankomt. Tom Adriaenssens staat geen seconde stijl, zijn zenuwachtige danspasjes lijken wel wat op die van Ian Curtis, maar met nog iets meer gekte.

Het gevolg is dan ook dat de zanger meteen na opener We Had Been Drinkin’ Bad Stuff volledig in het zweet was gedrenkt. Een bombastisch geluid waarin je veel hoort (zelfs progrock eigenlijk) en dat met iedere song alsmaar beter en beter werd, en met zoveel overgave dat je gewoon niet anders kan dan besluiten dat The Guru Guru één van de straftste livebands van het moment is.
Tom die meestal graag van de ene hoek naar de andere hoek van de zaal loopt moest zich inhouden tot slotsong Lissabon, want op de voorste rijen kon er werkelijk geen lijf meer tussen. We vergeven het hun nooit dat ze een plaat hebben uitgebracht met de onmogelijke titel PCHEW, maar we kussen wel hun voeten (bij wijze van spreken!) dat ze één van de vele bands zijn waarop dit land trots mag zijn. Lang leve Limburg, ook al stonden we een halfuur later hip hip hoera Luik te brullen.

We bekennen dat It It Anita ons een probleem bezorgd, want er is al zo veel inkt gevloeid over dit Luikse viertal dat het moeilijk is om niet in herhaling te vallen. En ook al hebben we ze ondertussen misschien al twintig keer op een half jaar tijd gezien (een mens moet iets doen), is herhaling iets wat je niet merkt bij dit kwartet.

De opstelling is wel iedere keer hetzelf (zangers Damien en Michael staan tegenover elkaar alsof ze een duel aan het uitvechten zijn), maar dit optreden in De Charlatan was met brio het beste wat we van de mannen hebben gezien. Stijl? It It Anita!!!

De concertgangers trokken zich geen moer aan van de tropische hitte en na amper een paar minuten was het café één grote moshpit geworden. Net zoals altijd stond op het einde de drumkit van Bryan aan de andere kant van de zaal en werden de vier kartonnen letters I, I, A en A het decor voor het feestvertier op de Vlasmarkt. Net zoals op Dour. Juist, een heel klein beetje herhaling, maar voor de rest Vive Liège!!!

DIDIER BECU