Projectomschrijving

Laat ons even arrogant wezen. Toen we een dik jaar geleden voor het eerst Budget Trash zagen, hadden we vrij snel door het een band was om rekening mee te houden, maar niet dat ze op zo’n korte tijd in de finale van de Rock Rally zouden geraken of een nummer als de nieuwe single (Breakup Avenue) zouden kunnen schrijven. Pijlsnel evolueren heet zoiets! Hier zijn de tien favoriete Belgische platen van drummer Arno De Groote.

Arno: 10 beste Belgische platen (willekeurige volgorde)

THE TUBS  – Happily Ever Jaded
The Tubs vorig jaar ontdekt in Oostende. De vibe die ze verspreidden, werkte meteen aanstekelijk. Happily Ever Jaded is dan ook perfect voor deze tijd van het jaar. Plaatje opzetten en in ’t zonnetje zitten. Doe het eens en je zal me wel begrijpen.

ALPHA WHALE – O.K Sunshine
Het groepje van onze ‘papa’ Jonas, dus ik ben moreel  verplicht deze er ook bij te zetten. Daarnaast is het ook gewoon een geweldig album. Heerlijke muziekdeuntjes die me vaak door de blok hebben gesleurd. Doet me ook terugdenken aan hun optreden op Indian Camp Festival dit jaar. Jan slaagde er in zijn versterker en nog twee (of drie?) gitaren erdoor te jagen. Bedankt om de scene zo levendig te houden, gasten.

‘T HOF VAN COMMERCE– En in Izzegem
Als West-Vlaming moest dit wel. Heerlijke beats en straffe teksten die serieus mogen genomen worden. De oude lievelingetjes van de Kinky Star lieten deze ook door laatstgenoemde uitgeven. Voor de liefhebbers: boven in de Kinky ligt er nog een hele doos met oude shirts van ’t Hof. Hoogtepunt van deze plaat is ongetwijfeld Dommestik en Levrancier.

BLACK BOX REVELATION – Set Your Head on Fire
Rauw en rechtdoor. Een plaat zonder veel extra effectjes aan. Zo moet dat. Met stip één van de beste Belgische albums ooit. De aparte stem van Jan Paternoster maakt alles nog eens zoveel beter.
Fun fact: in november wordt deze plaat 10 jaar!

FLATCAT – Better Luck Next Time
Uit 2002, maar wordt nog vaak eens opgelegd. Leren kennen als klein gastje toen Alexander (de bassist) nog zijn winkeltje in Brugge had. Ik ging er (veel te) vaak naartoe om een babbeltje met Alex te doen. Zeer sympathieke gast die de hele dag door punk door de winkel jaagde. Later de cd gevonden in de bibliotheek en ondertussen al honderden keren afgespeeld.

KAPITAN KORSAKOV – Stuff & Such
Deze spreekt voor zich. Een harde, vuile plaat die doet wat ‘ie moet doen. Dat is hard en vuil zijn en je vooral bij de keel grijpen. De medewerking van Steve Albini zal hier ongetwijfeld ook mee te maken hebben.

SEAGULLS – Extended Play
Zonnige strandvibes door de Oostendse broertjes. Deze komt boven zodra de zon er ook is. Op plaat is het bijna even goed als live. De ep schreeuwt letterlijk “zomer” bij elke noot. Tel daarbij de laid-back sfeer van Seagulls en je hebt een zalige cocktail. Deze gasten gaan het nog ver schoppen, geloof me maar.

DANNY BLUE AND THE OLD SOCKS – Backyard Days EP
Dé revelatie van dit jaar is waarschijnlijk Danny Blue and the Old Socks. Met Backyard Days bewijzen ze ook waarom ze zo’n ongelooflijk succes hebben. Heel wat muziekliefhebbers kunnen dit wel smaken. De hitsige tienermeisjes moet je er wel bijnemen.

STUFF. – Old Dreams New Planets
STUFF. is de reden dat ik meer naar jazz ben beginnen luisteren. Wat is er trouwens niet goed aan deze band? Bij de eerste luisterbeurt was ik al meteen verkocht door het drumwerk van Lander Gyselinck. Wat een zalige drummer is dat. Deze moet ik zeker eens live meemaken ook.

PLASTIC BERTRAND – Ça Plane Pour Moi
Akkoord, niet meteen een nummer dat je nog serieus kan nemen, maar wel echt een feestplaat. Deze is uitgegroeid tot een vast ritueel. De ochtend voor een examen Frans staat Ça Plane Pour Moi steevast op repeat. Altijd een glimlach op het gezicht.